Maurice Schelck: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
wikificatie & meer
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Kunstschilder '''Maurice Schelck''' werd geboren te [[Aalst]] in [[1906]] en overleed te [[Gent]] in [[1978]].
Kunstschilder '''Maurice Schelck''' werd geboren te [[Aalst (Belgie)|Aalst]] in [[1906]] en overleed te [[Gent]] in [[1978]].


Schelck is een toonaangevend figuur in het kunstenaarsdorp [[Sint-Martens-Latem]] sinds [[1960]], toen hij zich er vanuit Aalst kwam vestigen.
Schelck is een toonaangevend figuur in het kunstenaarsdorp [[Sint-Martens-Latem]] sinds [[1960]], toen hij zich er vanuit Aalst kwam vestigen.

Versie van 15 nov 2002 00:02

Kunstschilder Maurice Schelck werd geboren te Aalst in 1906 en overleed te Gent in 1978.

Schelck is een toonaangevend figuur in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem sinds 1960, toen hij zich er vanuit Aalst kwam vestigen.

Hij schilderde rurale taferelen, dorpsfiguren, portretten en stillevens, en waagde zich ook aan geabstraheerde landschappen.

Schelck was bevriend met Leon De Smet, Hubert Malfait, Jules De Sutter, Evarist De Buck, Fons Roggeman, Joe van Rossem, Vic Dooms, Eduard De Clercq, Lea Vanderstraeten, Norma De Vos en Emiel en Frans De Cauter.

Schelck wordt, samen met Hubert Malfait en Vic Dooms, beschouwd als een van de laatste volgelingen van de Latemse Groepen, vaak verkeerdelijk als als Latemse School gecatalogeerd. Met kunstcriticus Jan Dhaese en historicus Hugo Van den Abeele stichtte Schelck "De Schilders van de Ronde Tafel", een groep kunstenaars van divers pluimage (schilders, beeldhouwers, filosofen, dichters, auteurs) die elke zondagmorgen samenkwamen in het plaatselijke dorpscafé 'Sint-Martinus'en waaruit de basis gelegd werd van de huidige "Latemse Kunstkring".

Schelck ligt begraven op het Artiestenkerkhof te Sint-Martens-Latem.