Gremium: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 3 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q2271346
Regel 1: Regel 1:
Een '''gremium''' (meervoud 'gremia') is een [[college]] van [[bestuur]] of anderszins bestuurlijk [[orgaan (bestuur)|orgaan]] van (meestal verkozen) vertegenwoordigers. In Nederland zijn [[gemeenteraden]] of de [[Tweede Kamer]] voorbeelden van gremia. Maar ook binnen bedrijven of instellingen als universiteiten kunnen gremia bestaan, zoals een [[ondernemingsraad]] of een [[universiteitsraad]].
Een '''gremium''' (meervoud 'gremia') is een college van [[bestuur]] of anderszins bestuurlijk [[orgaan (bestuur)|orgaan]] van (meestal verkozen) vertegenwoordigers. In Nederland zijn [[gemeenteraden]] of de [[Tweede Kamer]] voorbeelden van gremia. Maar ook binnen bedrijven of instellingen als universiteiten kunnen gremia bestaan, zoals een [[ondernemingsraad]] of een [[universiteitsraad]].


Het woord komt uit het [[Latijn]], waar het schoot, bescherming of binnenste betekent.
Het woord komt uit het [[Latijn]], waar het schoot, bescherming of binnenste betekent.

Versie van 17 apr 2013 21:58

Een gremium (meervoud 'gremia') is een college van bestuur of anderszins bestuurlijk orgaan van (meestal verkozen) vertegenwoordigers. In Nederland zijn gemeenteraden of de Tweede Kamer voorbeelden van gremia. Maar ook binnen bedrijven of instellingen als universiteiten kunnen gremia bestaan, zoals een ondernemingsraad of een universiteitsraad.

Het woord komt uit het Latijn, waar het schoot, bescherming of binnenste betekent.