Overleg gebruiker:SanderO

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Archief 2013/14
Archief 2015/16
Archief 2017/18

Heb ik ergens overleg gestart, dan houd ik die pagina op mijn volglijst om eventuele reacties te vernemen. U hoeft dan niet hier te antwoorden.

Astroschrijfweken 2017[bewerken]

Op 23-25 februari 2018 vinden de Landelijke Sterrenkijkdagen plaats. Deze vormen de aftrap voor de Astroschrijfweken op Wikipedia van 25 februari - 11 maart. Doe je mee? Zet dan #Astroschrijfweek in je bewerkingssamenvatting, en maak kans op een leuke prijs die beschikbaar is gesteld door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie. Meer weten? Kijk dan op de projectpagina en meld je aan!

Uit- of inschrijven voor deze mailing - Romaine 25 feb 2018 02:47 (CET)

De vrouwen die je nooit hebt ontmoet[bewerken]

La mujer que nunca conociste logo 2017.jpg

Op 8 maart zal voor de tweede maal de #100wikiwoman-challenge eindigen, maar niet gevreesd want er komt meteen een tweede uitdaging aan. Vanaf 5 maart tot 9 april 2018 loopt de schrijfwedstrijd "De vrouwen die je nooit hebt ontmoet". Dit initiatief vindt plaats tijdens Women's History Month en wordt ondersteund door Iberocoop. Deze wedstrijd werd voor het eerst in 2015 georganiseerd op de Engelstalige Wikipedia en vanaf 2017 internationaal. De Nederlandse Wikipedia zal voor de tweede maal deelnemen. Tot nu toe resulteerde dit in 3500 nieuwe of bewerkte artikelen. Het doel is het verbeteren van Wikipedia's artikelen over vrouwen. We bedoelen hiermee ook alle artikelen gerelateerd aan vrouwenorganisaties en feministische bewegingen. Dit kan door bestaande vrouwgerelateerde artikelen zo neutraal mogelijk te maken of nieuwe artikelen te schrijven op een zo genderneutraal mogelijke wijze. Er zijn enkele mooie prijzen te winnen, ter beschikking gesteld door Wikimedia Argentinië en Wikimedia Nederland.

Alle informatie en het wedstrijdreglement is te vinden op De vrouwen die je nooit hebt ontmoet. KroySquare.jpgDirkVE overleg 1 mrt 2018 14:01 (CET)

Vitalski[bewerken]

Beste SanderO,

ik kan niet vinden waar ik verder met je dien te overleggen over de Vitalski-pagina, dus doe ik het maar hier.
Ik heb daar alle vette tekst weggehaald — ik had begrepen dat eigennamen vet moesten staan, maar dat is blijkbaar niet waar.
Je spreekt van "directe links" in het artikel, maar ik heb er maar één gevonden en verwijderd.
Op welk onderdeel doel je met "schending van privacy"?
Welke teksten vallen onder "niet-neutrale woordkeus"?
Welke informatie of welke soort informatie in de tekst behoeft een bron?
Moet die bron online beschikbaar zijn via een link of mogen gedrukte media daar ook in?
Alvast dank voor je antwoorden.
Vriendelijke groeten,
Serge

Beste Serge,
Verwijdering van vette tekst heb ik gezien. Ik heb geen probleem met directe, maar met externe links in de lopende tekst. Onderaan mogen ze wel, maar liefst beperkt (stuk of 3, 4). Zie desgewenst WP:EL. Privacy zijn namen van echtgenote (tenzij ze gekend is) en van minderjarige kinderen. Niet-neutrale woordkeus valt wel mee, slechts hier en daar, mar een en ander kan droger geformuleerd worden.
Bronnen: van essentieel belang bij het schrijven over levende personen. Ik citeer onze richtlijn WP:BLP:
"Het artikel moet simpelweg kloppen. Onverbiddelijke strengheid is geboden ten aanzien van de kwaliteit en betrouwbaarheid van bronnen. Ongefundeerde of slecht onderbouwde informatie over levende personen (negatief of positief) hoort onmiddellijk en zonder discussie verwijderd te worden uit de artikelen [...]"
Zo'n lap tekst zonder 1 enkele bron is m.i. onder de maat. Gedrukte media zijn acceptabel, online achter een betaalmuur desnoods ook. Ik geef er zelf altijd graag een paar die online beschikbaar zijn. Daarmee kunnen collega's of geïnteresseerde lezers snel zien of ik mijn werk goed gedaan heb. Het belangrijkste is dat de bronnen er zijn, per Wikipedia:Verifieerbaarheid. Succes. SanderO (overleg) 2 mrt 2018 20:14 (CET)


Beste SanderO,

De tekst is wat neutraler gemaakt en de externe links zijn verwijderd.
Daarnaast heb ik een hondertal bronnen toegevoegd.
De echtgenote van Vitalski is bekend als de dochter van schrijfster Rita Demeester en hun kinderen kwamen al eerder met naam en foto in de pers. Mogen ze in dat geval blijven staan?

Volstaan deze aanpassingen?
Dank en vriendelijke groet,
Serge

Hallo Serge,
Nou, je hebt je uitgeleefd. Het aantal bronnen is opeens wel erg veel, maar het mag uiteraard wel. Bronnen zonder (professionele) redactie, waar info dus niet gewogen en/of gefilterd wordt, gelden als onder de maat. Voorbeelden daarvan zijn weblogs, YouTube e.d. (en Wikipedia zelf trouwens ook). Die kun je gerust weghalen, omdat het aantal nu overweldigend is, maar ze mogen ook blijven staan.
Ik heb er een paar geformatteerd naar onze conventies, daar mag je mee doorgaan of niet, naar keuze. Ook heb ik het tweemaal onderaan vormgegeven, beide zijn geoorloofd en een kwestie van smaak. Versie 1 en versie 2. Als je de voorkeur geeft aan versie 1 bezoek je eenvoudig het tabblad geschiedenis en klik je op "ongedaan maken" achter mijn laatste bewerking. Ik wacht ook op zo'n ongedaanmaking of verdere bewerkingen van jou, voordat ik er eventueel zelf mee verder ga.
Naam van de echtgenote kan heel eventueel, maar kinderen zeer zeker niet, zie Wikipedia:Biografieën_van_levende_personen#Privacy_van_derden. Je kunt er een discussie over opzetten, maar dat doen we dan niet hier, want dat duurt me véél te lang. Zie bijvoorbeeld Overleg:Beyoncé_Knowles, onder meer de kopjes "Dochter", "Beveiliging", "Stemming?", "Compromisvoorstel", nog een keer "Beveiliging" en "En alweer kan het artikel niet bewerkt worden" (looptijd: april tot november 2015).
Ondertussen zijn zo goed als al mijn bezwaren verholpen en op de beoordelingslijst zal ik de nominatie een dezer dagen intrekken. Dank voor je werk. SanderO (overleg) 4 mrt 2018 11:46 (CET)

Dag SanderO,
Fijn!
De YouTube-bronnen zijn rechtstreekse bewijzen van optredens en dergelijke, dus die ga ik laten staan.
De tweede vormgeving is prima.
Ik ga in de loop van de week de vormgeving van de links nog verder verbeteren zoals de eerste set, daarvoor ontbrak vannacht de tijd.
Ik zag in de Wikipagina van Wendy Van Wanten dat ook daar de kinderen niet met naam vermeld worden. De naam van Vitalski's echtgenote heb ik ook nog weggehaald.
Vriendelijke groet,
Serge

PS: de lay-out van bronnen is inmiddels integraal verbeterd.


Coaching gevraagd[bewerken]

Beste SanderO, ik zou je graag als mijn coach willen hebben. Met vriendelijke groet, Doorneroosje (overleg) 16 mrt 2018 09:36 (CET)

Ik heb het verzoek gezien, Doorneroosje. Ik zal er later op reageren. SanderO (overleg) 16 mrt 2018 10:11 (CET)

Welnu, mijn reactie. Waar heb je een coach voor nodig? Wat wil je zoal op Wikipedia gaan doen? Kunst, wetenschap, sport, biologie? Ik heb vluchtig kennis genomen van je bijdragen tot dusver. Van de discussie op de beoordelingslijst had ik reeds kennis genomen en ik zag het artikel Dorestad2 kort nadat je het aanmaakte. Naar mijn inschatting ben je er met een vrijwel kansloze exercitie bezig bent. Daar kan een coach je niet mee verder helpen. Dus blijft mijn vraag: wat verwacht je zoal op Wikipedia te gaan doen (behalve Dorestad)? Het coachingsprogramma is een zekere inspanning voor beide partijen, dus ik heb graag helder waar ik aan begin. Groet, SanderO (overleg) 17 mrt 2018 14:44 (CET)

Beste SanderO, dank voor je reactie. (Sorry dat ik je een tweede keer benaderde. Dat was niet uit ongeduld, maar ik was vergeten je naam in te voeren.) Ik wil graag wegwijs worden in de wiki-wereld om bijdragen te leveren. Met name over Romeinse en Middeleeuwse geschiedenis. Mijn eerste poging was inderdaad niet erg gelukkig. Het artikel Dorestad2 heb ik zelf teruggetrokken omdat het niet handig leek twee Dorestad-lemma’s naast elkaar te hebben. Logischer leek me het bestaande artikel Dorestad aan te passen. Dat heb ik, naar eer en geweten, gedaan, maar in de kortste keer bleek de oude visie teruggezet. Zonder enig overleg of beoordeling werd mijn bijdrage verwijderd door BoH.

Waarom heb ik de tekst van het lemma Dorestad gewijzigd? Het bestaande artikel gaat uitsluitend over de gevonden nederzetting bij Wijk bij Duurstede en niet (werkelijk nauwelijks!) over het oude Dorestad. De vlag ‘Dorestad’ dekt de lading niet. Omdat in een encyclopedie de info over het oude Dorestad niet mag ontbreken, heb ik die toegevoegd, en met de daaruit volgende lokalisaties. Iedereen die kan lezen ziet dat mijn bijdrage, met bronnen en argumenten, over het middeleeuwse Dorestad gaat. Ik kan me niet voorstellen dat jullie mijn bijdrage zullen afschieten als Vandalisme.

In de bijdrage-lijst van BoH zie ik dat zijn specialiteit schepen is; kan hij met autoriteit oordelen over Dorestad? Is sprake van vooroordelen bij een nieuwe visie? Omdat ‘geschiedenis’ bij jouw aandachtspunten staat heb je als coach gevraagd. Kun je me zeggen hoe een correcte beoordeling van bijdragen tot stand komt. Er zijn zoveel FAQ’s dat ik de tel kwijt raak. Ik wil een nietes-welles discussie vermijden en hoop op een faire beoordeling door wikipedia-medewerkers. Doorneroosje (overleg) 18 mrt 2018 15:04 (CET)

Hallo Doorneroosje. Ik vind uitbreiding van de info over Dorestad een goede zaak. Het lijkt mij ook voor de hand liggen dat er eerst informatie over de stad komt te staan en daarna pas op de lokalisatie wordt ingegaan. Wat ik voor de hand vind liggen, heeft echter weinig tot niks te maken met wat ik kansrijk acht binnen de gemeenschap. Zeker nadat er op de beoordelingslijst reeds over is gesproken. Mijn advies is: loop ervan weg. Of desnoods: breidt de informatie over de stad uit en vermijd die hele lokalisatie. Laat hem maar lekker in Wijk bij Duurstede liggen. Jij en ik kunnen beiden productiever zijn dan in deze kwestie te blijven hangen. Feitelijk volg ik daarmee Lendering en om dezelfde reden. Ook mijn tijd is niet oneindig.
Over de expertise van collega BoH het volgende: autoriteit heeft hij niet nodig in deze. In de tekst die hij verwijderde stonden 2 vraagtekens en een uitroepteken en het las hier en daar als een betoog. Dat is reden genoeg. Wikipedia is nooit een betoog, maar slechts een droge opsomming van feiten. Die ook nog eens ondersteund worden door breed gedragen wetenschappelijke inzichten. Wikipedia is in die zin volgend en niet leidend.
Ik zal je met plezier trachten wegwijs te maken op Wikipedia. Het aantal FAQs lijkt misschien ontelbaar te zijn, maar in feite valt het wel mee. Je kunt gewoon ergens op "bewerken" klikken en beginnen (met inachtneming van de vijf zuilen). Pas als anderen het niet met je eens zijn, ontstaat er discussie en dan moet er toch even naar de conventies e.d. gekeken worden. Maar voordat ik je ga coachen verbind ik er de voorwaarde aan dat we het niet gaan hebben over de lokalisatie van Dorestad. Groet, SanderO (overleg) 19 mrt 2018 08:45 (CET) Enigszins aangepast. SanderO (overleg) 19 mrt 2018 10:54 (CET)


Dag SanderO, Ik begrijp je reactie, inderdaad twijfelde ikzelf ook wel over het betoog-gehalte van diverse passages. Die leken me nodig om de lezer te overtuigen. Maar wikipedia is daarvoor blijkbaar niet het juiste medium. In mijn eerste opzet ‘Dorestad2’ dacht ik het betoog juist vermeden te hebben en heb Doornik als locatie voorgesteld, maar daarvoor werd ik meteen door Rode raaf gekapitteld die vond dat ik “te stellig van Doornik uitging”. Het is niet makkelijk om het iedereen naar de zin te maken. Je zult zelf misschien ook wel ontdekt hebben dat met betrekking tot Dorestad er nogal wat vooroordelen bestaan, zowel over de huidige lokalisatie als over de alternatieve. Ik denk blijkbaar te simpel als ik meen dat een encyclopedie als wikipedia gewoon de juiste info moet geven…

Ik was aangenaam verrast door de heldere en relativerende toon in je antwoord. Om die reden zou ik je toch heel graag als coach willen behouden, en zal me dus onthouden van een Dorestad-lokalisatie. Maar wat betreft de ‘neutrale Dorestad-info’ zonder lokalisaties: denk je dat ik dat zonder problemen (?) kan toevoegen aan het huidige Dorestad-artikel? Gewoon doen en eventuele discussies afwachten?

Wat betekent steeds die toevoeging CET? Groet Doorneroosje (overleg) 19 mrt 2018 18:52 (CET)

Hallo Doorneroosje, ik neem je coachingsverzoek aan. Ik handel eerst even de formaliteiten af en daarna verhuizen we naar jouw overlegpagina, waar de coaching feitelijk plaatsvindt. CET is onderdeel van het datum/tijd-stempel dat automatisch aan je handtekening wordt toegevoegd. Ik zou zeggen: zoek het op op Wikipedia. Groet, SanderO (overleg) 22 mrt 2018 10:46 (CET)