Neus: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 6: Regel 6:


De natte neus van zoogdieren dient tevens om de richting van de luchtstroom te bepalen, en maakt daardoor de reukzin ook richtingsgevoelig. [[Zintuig|Koudereceptoren]] in de huid reageren met grote gevoeligheid op de afkoeling door [[verdamping]] aan de kant waar de luchtstroming het sterkst is.
De natte neus van zoogdieren dient tevens om de richting van de luchtstroom te bepalen, en maakt daardoor de reukzin ook richtingsgevoelig. [[Zintuig|Koudereceptoren]] in de huid reageren met grote gevoeligheid op de afkoeling door [[verdamping]] aan de kant waar de luchtstroming het sterkst is.

== De menselijke neus ==
In de ingang van de neus zitten neusharen. Neusharen voorkomen dat grotere schadelijke deeltjes in de longen terechtkomen en maken de luchtstroming turbulent. De neus gaat over in de [[neusholte]], die van het aangezichtsvlak tot achterin de keel doorloopt. In de neusholte bevinden zich links en rechts symmetrisch drie dunne, met [[slijmvlies]] beklede botplaten ([[neusschelp|conchae]]) die het inwendig oppervlak van de neusholte sterk vergroten. Deze plooien vangen de kleinere deeltjes die in de ingeademde lucht aanwezig zijn op. Ze zijn goed doorbloed en verwarmen zo de lucht die ingeademd wordt, maar zorgen ook voor een turbulentie in de luchtstroom die ervoor zorgt dat geurstoffen worden getransporteerd naar het [[reukslijmvlies]], dat zich bovenin de neusholte bevindt (onder de [[schedelbasis]], tussen de [[Orbita|oogkassen]]).

De linker- en rechterneusholte zijn van elkaar gescheiden door het [[neustussenschot]] of neusseptum. Dit bestaat uit een voorste deel van [[kraakbeen]] en een achterste gedeelte van [[bot (anatomie)|bot]]. In het slijmvlies van het tussenschot lopen veel oppervlakkige bloedvaatjes en de meeste [[bloedneus|neusbloedingen]] vinden hier hun oorsprong. Het voorste deel van het tussenschot wordt ''[[locus Kiesselbachi]]'' genoemd.

In de neusholte draineren twee andere organen: de [[bijholte]]n en de [[traanklier]]en.

Aan de laterale zijden draineert de [[kaakholte]] (sinus maxillaris). Bovenin de neusholte draineren de [[voorhoofdsholte]] (sinus frontalis)en de [[zeefbeenholte]]s (sinus ethmoidales). Bij een forse verkoudheid kunnen deze holten vollopen met neusslijm. Ze raken dan verstopt en gaan ontsteken. Je hebt dan een [[bijholteontsteking]] (sinusitis).

De traanklier draineert overtollig traanvocht naar de neusholte via de traanbuis (ductus lacrimalis). Bij een stevige huilbui merk je dit omdat je daarna je neus moet snuiten.

Bij prikkeling van het neusslijmvlies treedt een beschermende [[reflex (biologie)|reflex]] in werking, het [[niezen]]. Er treedt een onwillekeurige inademing op gevolgd door een explosieve uitademing door de neus, waardoor eventuele vastzittende of prikkelende deeltjes met het [[snot]] naar buiten komen.

Sommigen hebben de gewoonte het neusslijm met een [[vinger]] te verwijderen. Dit wordt ''[[neuspeuteren]]'' genoemd.

De neus heeft een uiterlijk zichtbare vorm. Zo is er de wipneus, een neus met omhoogstaande punt en de haakneus, waarbij de punt naar beneden wijst. Mensen hebben de neiging bepaalde karaktereigenschappen toe te schrijven aan de eigenaars van deze neuzen. Hiervoor bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs of statistische onderbouwing.

De neus staat midden in het gezicht en is dus sterk bepalend voor het uiterlijk. Een kleine verandering kan een grote verbetering voor iemand betekenen. Reden waarom een neuscorrectie een veelgevraagde cosmetisch chirurgische ingreep is. Bij een neuscorrectie kunnen grootte en vorm van de neus veranderd worden.


== Neustussenschot ==
== Neustussenschot ==

Versie van 23 apr 2013 13:10

Neus van mens (in profiel)
Neus van hond

De grootste neus is van Bilal Simouh

De neus is een orgaan. Bij de meeste gewervelde dieren zit de neus centraal op het gezicht of aan het eind van de snuit. In een neus zitten bij de meeste dieren twee neusgaten. Ademhalen gebeurt voornamelijk door de neus. De neus heeft als functie de lucht te reinigen, te verwarmen en tevens dient de neus om te ruiken.

De natte neus van zoogdieren dient tevens om de richting van de luchtstroom te bepalen, en maakt daardoor de reukzin ook richtingsgevoelig. Koudereceptoren in de huid reageren met grote gevoeligheid op de afkoeling door verdamping aan de kant waar de luchtstroming het sterkst is.

Neustussenschot

MRI van neus
Scheef neustussenschot
Gebroken neus

Het neustussenschot (septum nasalis) is essentieel voor steun aan de neus. Scheefstand hiervan kan echter resulteren in blijvende verstopping of verminderde doorgankelijkheid van de neus. Daarom wordt vaker het neustussenschot door een KNO-arts rechtgezet bij klachten. Dit gebeurt meestal tijdens een operatie onder narcose, tijdens een dagopname. Onder boksers heerst het fabeltje dat het zinnig is om het tussenschot weg te laten halen, omdat het een probleem is bij boksen. Dit is niet op feiten gebaseerd. Sterker nog: het verwijderen van het tussenschot leidt tot inzakken van de neus, zodat de ademhaling moeilijker wordt en dus sporten ook moeilijker gaat.

Na een klap op de neus kan het voorkomen dat het tussenschot krimpt of inzakt (wat leidt tot een zadelneus). Dit veroorzaakt verminderde doorbloeding van het tussenschot waardoor het mogelijk afsterft.

Uitdrukkingen met betrekking op de neus

  • Met de neus vooraan staan: als eerste erbij zijn.
  • Zijn neus in andermans zaken steken: zich met andermans zaken bemoeien, nieuwsgierig zijn.
  • Niet verder kijken dan zijn neus lang is: kortzichtig zijn
  • Met de neus in de boter vallen: ergens onverwacht voordeel van hebben.
  • Ergens de neus voor ophalen: iets te min vinden.
  • Doen alsof je neus bloedt: doen alsof er niets aan de hand is.
  • Je neus stoten: (figuurlijk, en in negatieve zin) onverwachts gestopt worden.
  • Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht: Wie zijn naasten te schande maakt, onteert zichzelf.
  • Het neusje van de zalm: het beste van het beste.
  • Iets komt je je neus uit: ergens helemaal genoeg van hebben.
  • Ergens een neus voor hebben: iets heel goed aanvoelen.
  • Iemand met de neus op de feiten drukken: iemand iets zó onder de aandacht brengen, dat hij het niet langer kan negeren.
  • Geen knip voor de neus waard zijn: weinig of niets waard zijn.

Zie ook

Externe links

Sjabloon:Navigatie uitwendige delen van het menselijk lichaam