Rood Klooster: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 16: Regel 16:
==20e eeuw==
==20e eeuw==
Het domein kwam in [[1910]] in handen van de [[België|Belgische]] staat, werd geklasseerd in [[1959]], om ten slotte eigendom te worden van het [[Brussels Hoofdstedelijk Gewest]].
Het domein kwam in [[1910]] in handen van de [[België|Belgische]] staat, werd geklasseerd in [[1959]], om ten slotte eigendom te worden van het [[Brussels Hoofdstedelijk Gewest]].
Ondanks jarenlange verwaarlozing is het Rooklooster wegens zijn uniek karakter, pittoresk landschap en toegangspoort tot het Zoniënwoud, een populaire plaats voor wandelaars. Het Rooklooster is een van de vijf natuurreservaten die het Zoniënwoud rijk is. In 1997 werd begonnen met de heraanleg van het domein, die in 2007 gereed kwam.
Ondanks jarenlange verwaarlozing is het Rooklooster wegens zijn uniek karakter, pittoresk landschap en toegangspoort tot het Zoniënwoud, een populaire plaats voor wandelaars. Verscheidene [[kunstschilders]] kwamen voor hun landschappen regelmatig werken in de omgeving van het Rooklooster: o.m. [[Louis Clesse]] (naar wie ook een straat werd genoemd in Oudergem), [[Maurice Blieck]], [[Willem Battaille]], [[Théodore Baron]], [[René Stevens]], [[Gabriel Van Dievoet]] en [[Eugène Plasky]] (zie hiervoor ook [[School van het Rooklooster]]).
Het Rooklooster is een van de vijf natuurreservaten die het Zoniënwoud rijk is. In 1997 werd begonnen met de heraanleg van het domein, die in 2007 gereed kwam.





Versie van 15 dec 2013 18:12

Het Rooklooster
Het Rooklooster in 1895. Schilderij van Gabriel van Dievoet (1875-1934)

Het Rooklooster (Frans: Rouge-Cloître) was een augustijner priorij in het Zoniënwoud, nabij het dorp Oudergem (Brussel, België), die zijn oorsprong kent in 1368 en in 1789 grotendeels werd afgebroken.

De Rode Kluis

De priorij is ontstaan in 1367-1369 uit een kleine kluis die al sedert 1366 bestond. In 1368 begon Willem Daniëls samen met twee collega's, priesters uit het Brusselse Sint-Goedelekapittel, even buiten de stad Brussel een kluis. De naam Roode Cluyse die aan het houten optrekje werd gegeven, werd ontleend aan de kleur van de laag gemalen baksteen waarmee het was bedekt.

De priorij

Na zes jaar als kluizenaars te leven, werd in 1374 de Regel van Augustinus aangenomen en werd de kluizenarij een priorij: Willem Daniëls werd prior, medepriesters Godefried van den Lare en Henricus de Angulo werden augustijner monnik, leek Walter van der Molen werd lekenbroeder. In de 15e eeuw kende de priorij een sterke uitbreiding. De kunstschilder Hugo van der Goes leefde en werkte er tijdens de laatste jaren van zijn leven. Hij overleed er, krankzinnig geworden, in 1482. Tussen 1635 en 1638 werd er een nieuw marmeren altaar gemaakt voor de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk van Tienen.

20e eeuw

Het domein kwam in 1910 in handen van de Belgische staat, werd geklasseerd in 1959, om ten slotte eigendom te worden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ondanks jarenlange verwaarlozing is het Rooklooster wegens zijn uniek karakter, pittoresk landschap en toegangspoort tot het Zoniënwoud, een populaire plaats voor wandelaars. Verscheidene kunstschilders kwamen voor hun landschappen regelmatig werken in de omgeving van het Rooklooster: o.m. Louis Clesse (naar wie ook een straat werd genoemd in Oudergem), Maurice Blieck, Willem Battaille, Théodore Baron, René Stevens, Gabriel Van Dievoet en Eugène Plasky (zie hiervoor ook School van het Rooklooster). Het Rooklooster is een van de vijf natuurreservaten die het Zoniënwoud rijk is. In 1997 werd begonnen met de heraanleg van het domein, die in 2007 gereed kwam.


Zie de categorie Rooklooster van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.