Flow (mentale toestand): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(categorie verwijderd)
'''Flow''' refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert. Belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog [[Mihaly Csikszentmihalyi]].
 
Flow is een belangrijk concept in de zogenoemde [[positieve psychologie]], waarvan CsiksentmihalyiCsikszentmihalyi (naast [[Martin Seligman]]) de belangrijkste proponent is. Flow wordt zo genoemd omdat enkele personen die door CsiksentmihalyiCsikszentmihalyi werden geïnterviewd voor zijn in 1975 verschenen boek over flow het bij wijze van metafoor hadden over een "stroom die hen meevoerde". In die zin is de term "flow" niet gerelateerd aan de uitdrukking "go with the flow", die betekent dat men zich conformeert aan hetgeen anderen doen.
 
== Kenmerken van Flow ==
Volgens CsiksentmihalyiCsikszentmihalyi kan het gevoel van flow gekenmerkt worden door ten minste een aantal van de volgende acht kenmerken:
 
# Men heeft een duidelijk doel;
 
== Referenties ==
* CsiksentmihalyiCsikszentmihalyi, M. (1975) ''Beyond Boredom and Anxiety.'' San Francisco: Jossy-Bass.
* Csikszentmihalyi, M. (1990). ''Flow: The psychology of optimal experience.'' New York: Harper & Row.
* Csikszentmihalyi, M. (1998). ''Creativiteit: over 'flow', schepping en ontdekking.'' Amsterdam: Boom. ISBN10: 9053523731
2.134

bewerkingen

Navigatiemenu