Pulmonale hypertensie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
LymaBot (overleg | bijdragen)
k →‎Oorzaken: linkfix met AWB
Mx9 (overleg | bijdragen)
Regel 24: Regel 24:
De [[World Health Organization]] (WHO) heeft onlangs een nieuwe indeling van pulmonale hypertensie naar oorzaken geïntroduceerd.<ref>[http://www.farmacotherapeutischkompas.nl/ Farmacotherapeutisch Kompas]</ref>
De [[World Health Organization]] (WHO) heeft onlangs een nieuwe indeling van pulmonale hypertensie naar oorzaken geïntroduceerd.<ref>[http://www.farmacotherapeutischkompas.nl/ Farmacotherapeutisch Kompas]</ref>
Hierin worden onderscheiden:
Hierin worden onderscheiden:
* [[Pulmonale Arteriële Hypertensie]]
* Groep 1 - [[Pulmonale Arteriële Hypertensie]]
* Groep 2 - PH secundair aan linkszijdige hartziekten, waaronder:
* Secundaire vorm, gerelateerd aan bijvoorbeeld [[portale hypertensie]] (hoge druk in de [[poortader]]), [[hiv]]-infectie, systemische bindweefselaandoeningen en geneesmiddelen/toxinen.
**[[systolisch]] linkerkamerfalen
* Pulmonale hypertensie geassocieerd met longziekten zoals [[COPD]] en/of [[hypoxemie]] ofwel zuurstofgebrek.
**[[diastolisch]] linkerkamerfalen
* [[Chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie]] (CTEPH): door recidiverende [[longembolie]]ën.
**linkszijdig hartkleplijden, zoals een ernstige [[mitralisinsufficiëntie]] of [[mitralisstenose]]
* Pulmonale hypertensie door ziekten die primair aangrijpen op de longvaten. Wanneer bijvoorbeeld sommige aangeboren hartafwijkingen, zoals een groot [[ventrikelseptumdefect]] niet tijdig operatief gecorrigeerd worden, gaat er voortdurend te veel bloed door de longslagaders, waardoor de druk langdurig te hoog is. Hierdoor gaan de vertakkingen van de [[longslagader]]s zich vernauwen, waardoor op den duur juist te weinig bloed door de longen stroomt met zuurstofgebrek als gevolg ([[Syndroom van Eisenmenger]]).
* Groep 3 - PH secundair aan longziekten en/ of [[hypoxemie]]
**[[COPD]]
**interstitiële longziekten
* Groep 4 - PH secundair aan [[Chronische trombo-embolischpulmonale hypertensie]] (CTEPH)
**dit is een relatief weinig voorkomende complicatie na een [[longembolie]]
* Groep 5 - PH geassocieerd met ziekten zonder duidelijk oorzakelijk mechanisme.


==Behandeling==
==Behandeling==

Versie van 21 mei 2014 16:09

Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Pulmonale Arteriële Hypertensie
Pulmonale hypertensie
Coderingen
ICD-10 I27.0, I27.2
ICD-9 416
DiseasesDB 10998
eMedicine med/1962
MeSH D006976
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Pulmonale Hypertensie (PH) is een zeldzame, progressieve aandoening van de bloedvaten in de longen. Bij pulmonale hypertensie is er een te hoge druk in de longslagaders. (De aandoening mag niet verward worden met "gewone" hypertensie, waarbij de druk in de slagaders van andere organen verhoogd is.) Er wordt van pulmonale arteriële hypertensie gesproken indien de gemiddelde druk in de longslagaders > 25 mm Hg in rust is. Doordat bij pulmonale hypertensie de vertakkingen van de longslagaders zich als reactie op de te hoge druk vernauwen, stijgt de druk nog verder en krijgt het hart steeds meer moeite om het bloed door de longen te pompen, met zuurstofgebrek als gevolg. De rechter hartkamer vergroot zich. Het zuurstofgebrek en hartfalen zorgen ervoor dat de meeste volwassenen niet meer aan het arbeidsproces kunnen deelnemen of het huishouden en de zorg voor het gezin aan anderen moeten overlaten.

Oorzaken

De World Health Organization (WHO) heeft onlangs een nieuwe indeling van pulmonale hypertensie naar oorzaken geïntroduceerd.[1] Hierin worden onderscheiden:

Behandeling

Sinds enige tijd zijn er geneesmiddelen op de markt, die de druk in de longslagaders kunnen verminderen, en zo, naar men hoopt, de vicieuze cirkel kunnen doorbreken. Het zijn de middelen iloprost, epoprostenol, bosentan, sildenafil en treprostinil. Voordeel van bosentan, sildenafil is dat ze als tablet beschikbaar zijn. Iloprost wordt toegepast als inhalatietherapie. Bij inhaleren komt de werkzame stof direct op de plaats waar het nodig is en worden alleen de goed geventileerde longgebieden voorzien van medicatie.

Externe links