Fall Blau: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 28: Regel 28:


=== de Kaukasus campagne ===
=== de Kaukasus campagne ===
Legergroep A veroverde op 23 juli de stad [[Rostov aan de Don|Rostov]] de poort tot de Kaukasus. Als reactie hierop riep [[Maarschalk Budyony]] op tot een terugtrekking naar de bergen en [[de rivier Terek]]. Stalin gaf toestemming hiervoor en ordende daarna [[order 227]] 'geen stap terug.' [[Het Duitse 17e]] leger trok samen met onderdelen van het 11e leger en het Roemeense 3e leger naar de westelijke Kaukasus. [[Het Duitse 1e panzer]] leger trok naar het zuidoosten. De Duitsers vielen de westelijke Kaukasus met gespecialiseerde bergtroepen. Ze vochten hevige gevechten met lokale Sovjettroepen in de Klukov pas, en veroverde daarna [[de Elbrus berg]], de hoogste berg van [[Europa]]. Het 1e panzerleger rukte op naar de rivier de Terek en was daar van plan om die over te steken en de stad Tbilisi te veroveren. De Duitsers trokken over de Terek door hem stiekem over te steken. Hierna rukte ze nog iets zuidelijker op. Maar de aanvallen verzwakte omdat er veel Duitse luchteenheden naar Stalingrad werden verhuisd. De Duitse aanval werd uiteindelijk gestopt op de 27e van september bij Elkhotovo. Ondertussen werd er in de westelijke Kaukasus aangevallen door Sovjet bergtroepen. Er waren nieuwe gevechten in de Klukov pas, maar niemand kon de gevechten beslissen. Ook verder naar het westen kon ook niemand de gevechten beslissen. De Duisters hoefde zich pas terug te trekken nadat ze het gevaar kregen omsingeld te worden.
Legergroep A veroverde op 23 juli de stad [[Rostov aan de Don|Rostov]] de poort tot de Kaukasus. Als reactie hierop riep Maarschalk Budyony op tot een terugtrekking naar de bergen en [[de rivier Terek]]. Stalin gaf toestemming hiervoor en ordende daarna [[order 227]] 'geen stap terug.' Het Duitse 17e leger trok samen met onderdelen van het 11e leger en het Roemeense 3e leger naar de westelijke Kaukasus. Het Duitse 1e panzer leger trok naar het zuidoosten. De Duitsers vielen de westelijke Kaukasus met gespecialiseerde bergtroepen. Ze vochten hevige gevechten met lokale Sovjettroepen in de Klukov pas, en veroverde daarna [[de Elbrus berg]], de hoogste berg van [[Europa]]. Het 1e panzerleger rukte op naar de rivier de Terek en was daar van plan om die over te steken en de stad Tbilisi te veroveren. De Duitsers trokken over de Terek door hem stiekem over te steken. Hierna rukte ze nog iets zuidelijker op. Maar de aanvallen verzwakte omdat er veel Duitse luchteenheden naar Stalingrad werden verhuisd. De Duitse aanval werd uiteindelijk gestopt op de 27e van september bij Elkhotovo. Ondertussen werd er in de westelijke Kaukasus aangevallen door Sovjet bergtroepen. Er waren nieuwe gevechten in de Klukov pas, maar niemand kon de gevechten beslissen. Ook verder naar het westen kon ook niemand de gevechten beslissen. De Duisters hoefde zich pas terug te trekken nadat ze het gevaar kregen omsingeld te worden.


===Slag om Stalingrad===
===Slag om Stalingrad===

Versie van 7 jul 2014 21:56

Fall Blau
Onderdeel van het oostfront
Fall Blau
Datum 28 juni 194224 november 1942
Locatie Voronezh, Rostov tot Stalingrad, Kuban, Kaukasus, Zuid-Rusland, Sovjet-Unie
Resultaat Overwinning voor de Sovjet-Unie
Strijdende partijen
Nazi-Duitsland
Sovjet-Unie
Leiders en commandanten
Fedor von Bock
M. von Weichs
Wilhelm List
Erich von Manstein
Adolf Hitler
Paul von Kleist
Alexander Löhr
W. von Richthofen
Aleksandr Vasilevsky
Georgy Zhukov
Dmitri Kozlov
Ivan Tyulenev
Semyon M. Budenny
Filipp Golikov
Rodion Malinovsky
Andrey Yeryomenko
K. Rokossovsky
Semyon Timoshenko
Troepensterkte
1.000.000 Duitse militairen
300.000 overige As troepen
1.900 tanks
1.610 vliegtuigen
2.700.000 militairen
1.700.00 soldaten
1.000.000 reserves
3.720 tanks
1.671 vliegtuigen
Verliezen
1.013.000 doden 2.226.416

Fall Blau, later Operatie Braunschweig genoemd, was een Duitse zomeroffensief in 1942. Het doel was het op de Sovjets veroveren van olievelden in de zuidelijke Kaukasus en het vernietigen van het Rod Leger. Het offensief eindigde met de Duitse nederlaag in de Slag om Stalingrad.

Verloop

Beginstage

De operatie begon op 28 juni, toen het 4e panzerleger oprukte naar de stad Voronezh. De Sovjets trokken zich hierop terug. De opmars werd vergezeld door Duitse luchtaanvallen, de Duitsers waren totale baas in de lucht. Op 5 juli kwam het 4e panzerleger terecht in de slag om de stad Voronezh. Ze wonnen deze veldslag na heftige gevechten, maar het volgende doel van de operatie was een punt van discussie. Na heftige discussies tussen Hitler en von Bock, besloot Hitler dat Von Bock maar lastig deed en stuurde hem weg. Op 9 juli spleet Hitler het aanvalsleger in tweeën, legergroep A en legergroep B. Het doel van legergroep A was om de olievelden te veroveren, die van legergroep B was om legergroep A te beschermen tegen aanvallen in de rug. Op 11 juli begon de Duitse opmars te vertragen dankzij een tekort aan brandstof.

Splitsing van Legergroep Zuid

Operatie Braunschweig was de codenaam voor de op 23 juli 1942 doorgevoerde tweede fase van het Duitse zomeroffensief. Het doel van de operatie was de gelijktijdige vooruitgang van de Duitse troepen naar de Kaukasus als naar Stalingrad. De Duitse troepen werden van elkaar gescheiden. Hitler was meermaals door zijn generaals erop geattendeerd dat het versplinteren van de krachten zou leiden tot een ernstige vertraging of ramp. Hitler dreef echter eigen zin door. Hitler voerde als reden voor de splitsing aan dat hij de belangrijke [Aardolie|oliebronnen]] van de Kaukasus nodig had om de oorlog te kunnen voortzetten. Stalingrad moest worden ingenomen om deze inname van de oliebronnen te dekken.

Het splitsen van de Duitse troepen wordt gezien als de oorzaak voor de Duitse nederlaag in de Slag om Stalingrad. Het Duitse 6e leger werd geheel vernietigd door het Rode Leger.

de Kaukasus campagne

Legergroep A veroverde op 23 juli de stad Rostov de poort tot de Kaukasus. Als reactie hierop riep Maarschalk Budyony op tot een terugtrekking naar de bergen en de rivier Terek. Stalin gaf toestemming hiervoor en ordende daarna order 227 'geen stap terug.' Het Duitse 17e leger trok samen met onderdelen van het 11e leger en het Roemeense 3e leger naar de westelijke Kaukasus. Het Duitse 1e panzer leger trok naar het zuidoosten. De Duitsers vielen de westelijke Kaukasus met gespecialiseerde bergtroepen. Ze vochten hevige gevechten met lokale Sovjettroepen in de Klukov pas, en veroverde daarna de Elbrus berg, de hoogste berg van Europa. Het 1e panzerleger rukte op naar de rivier de Terek en was daar van plan om die over te steken en de stad Tbilisi te veroveren. De Duitsers trokken over de Terek door hem stiekem over te steken. Hierna rukte ze nog iets zuidelijker op. Maar de aanvallen verzwakte omdat er veel Duitse luchteenheden naar Stalingrad werden verhuisd. De Duitse aanval werd uiteindelijk gestopt op de 27e van september bij Elkhotovo. Ondertussen werd er in de westelijke Kaukasus aangevallen door Sovjet bergtroepen. Er waren nieuwe gevechten in de Klukov pas, maar niemand kon de gevechten beslissen. Ook verder naar het westen kon ook niemand de gevechten beslissen. De Duisters hoefde zich pas terug te trekken nadat ze het gevaar kregen omsingeld te worden.

Slag om Stalingrad

Wetenswaardigheden

  • De benaming Fall Blau werd ook gebruikt voor een studie uitgevoerd door de Luftwaffe in 1938. De studie omvatte de voorbereiding tot een mogelijke Duitse aanval op Groot-Brittannië. Dit plan evolueerde later tot de zogenaamde Planstudie 1939, een essay over een algehele luchtoorlog.

Zie ook