ROER College Schöndeln: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 19: Regel 19:
}}
}}


'''Lyceum Schöndeln''' is een school voor GEHANDICAPTE LEERLINGEN[[voortgezet onderwijs]] te [[Roermond (stad)|Roermond]] (Limburg) voor [[havo]], [[atheneum]] en [[gymnasium]]. De school is in 2007 ontstaan uit een fusie tussen het ''Stedelijk Lyceum'' en ''Bisschoppelijk College Schöndeln''. Lyceum Schöndeln maakt samen met de scholen Niekée en Mavo Roermond deel uit van het Mundium College. Anno 2009 telt de school ongeveer 1180 leerlingen. Zij is opgenomen in het platform van [[Technasium]]scholen.
'''Lyceum Schöndeln''' is een school voor GEHANDICAPTE LEERLINGEN en is een [[voortgezet onderwijs]] te [[Roermond (stad)|Roermond]] (Limburg) voor [[havo]], [[atheneum]] en [[gymnasium]]. De school is in 2007 ontstaan uit een fusie tussen het ''Stedelijk Lyceum'' en ''Bisschoppelijk College Schöndeln''. Lyceum Schöndeln maakt samen met de scholen Niekée en Mavo Roermond deel uit van het Mundium College. Anno 2009 telt de school ongeveer 1180 leerlingen. Zij is opgenomen in het platform van [[Technasium]]scholen.


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==

Versie van 18 sep 2014 13:55

Lyceum Schöndeln
Hoofdgebouw van de school
Algemeen
Locatie Roermond
Opgericht 2007
Type gymnasium, atheneum en havo
Bevoegd gezag Stichting Onderwijs Midden-Limburg
Personen
Rector R. Menting
Leerlingen 1180
Overig
Website http://www.lyceumschondeln.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Lyceum Schöndeln is een school voor GEHANDICAPTE LEERLINGEN en is een voortgezet onderwijs te Roermond (Limburg) voor havo, atheneum en gymnasium. De school is in 2007 ontstaan uit een fusie tussen het Stedelijk Lyceum en Bisschoppelijk College Schöndeln. Lyceum Schöndeln maakt samen met de scholen Niekée en Mavo Roermond deel uit van het Mundium College. Anno 2009 telt de school ongeveer 1180 leerlingen. Zij is opgenomen in het platform van Technasiumscholen.

Geschiedenis

Bisschoppelijk College Roermond

Zie Internaat Bisschoppelijk College Roermond voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1851 werd in de binnenstad van Roermond het Bisschoppelijk College geopend. Ruim honderd jaar zou de school hier gevestigd blijven, maar de snelle groei van het aantal leerlingen maakte uitbreiding van het gebouw noodzakelijk. Vanwege ruimtegebrek in de binnenstad verhuisde de school in 1961 naar nieuwbouw op het landgoed Schöndeln. In 1964 werd vervolgens een bouwvergunning afgegeven voor de bouw van een internaat. Vanuit heel Nederland kwamen leerlingen hier naar toe, maar na deze bloeiperiode liep het aantal internen terug. In 1993 werd het internaat gesloten.

Stedelijk Lyceum

In 1864 werd in Roermond de Rijks Hogere Burgerschool geopend. De school was net als het Bisschoppelijk College gevestigd in de binnenstad, maar verhuisde in 1980 naar een nieuw gebouw aan de oostzijde van de stad. Ook de naam veranderde in Stedelijk Lyceum.

Fusie

Sinds 2007 is het middelbaar onderwijs in Roermond gereorganiseerd. Van de oorspronkelijke drie scholen (Stedelijk Lyceum, Bisschoppelijk College Schöndeln en Bisschoppelijk College Broekhin) is alleen het Bisschoppelijk College Broekhin in ongewijzigde vorm overgebleven. Het Stedelijk Lyceum en het Bisschoppelijk College Schöndeln zijn gefuseerd tot Lyceum Schöndeln, dat de gebouwen van het Bisschoppelijk College Schöndeln betrekt. De nieuwe school biedt alleen nog de schooltypes havo en vwo aan. Voor vmbo en mavo zijn in Roermond twee andere nieuwe scholen opgericht: Mavo Roermond is een zelfstandige mavo die de oude gebouwen van het Stedelijk Lyceum gebruikt, terwijl Niekée zich richt op vmbo in een geheel nieuw gebouw.

Gebouwen

De school is gehuisvest in meerdere gebouwen. Vroeger werd alleen het hoofdgebouw gebruikt door de school om les te geven, maar vanwege de groei van het aantal leerlingen zijn inmiddels ook andere gebouwen op het schoolterrein van lokalen voorzien. Het hoofdgebouw biedt nog steeds het merendeel van de leslokalen, evenals mediatheken, kantines, gymzalen en de personeelskamer. Het voormalige internaat is verbouwd zodat er ook les kon worden gegeven, maar die is nu afgebroken. Daarvoor in de plaats zijn er nu gebouwen neergezet op een stuk van de parkeerplaats. Naast het hoofdgebouw en het internaatsgebouw is er nog een apart gebouw met een gymzaal en kleedkamers, de voormalige kapel waar thans muziekles wordt gegeven en een gebouw met biologielokalen (het bioblok). De voormalige woning van de conciërge, na zijn verhuizing nog enige tijd gebruikt voor het geven van begeleidingslessen en het houden van vergaderingen, is onlangs gesloopt om plaats te maken voor noodlokalen, die op het terrein geplaatst zijn vanwege het sluiten van het internaatsgebouw.

Buitenschoolse activiteiten

Er vinden gedurende het schooljaar een aantal buitenschoolse activiteiten plaats, zoals bijvoorbeeld excursies, de Sketch- en muziekavond, De vastenaktie, Een filmfestival, deelname aan een debatwedstrijd, koffieconcert, Kultfestival, een carnavalsfeest en het examenbal. Ook zijn er bepaalde groepen waarin leerlingen zich kunnen inzetten voor deze activiteiten, zoals de TTC (de Technische Toneel Commissie), OPA (Organisatie & PodiumActiviteiten), het SchoolParlement (SP), het Kultpanel en de schoolband. Sinds juni 2009 heeft de school ook een schoolkrant, de LenS.

Bekende oud-leerlingen

Bekende docenten

Externe links