Theravada (boeddhistisch nieuwjaar): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Knudde Kjell (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Theravada''' is een driedaagse viering van het [[boeddhisme|boeddhistische]] nieuwjaar. In landen waar het [[Theravada (boeddhisme)|Theravada boeddhisme]] gebezigd wordt zoals [[Thailand]], [[Myanmar|Birma]], [[Sri Lanka]], [[Cambodja]] en [[Laos]] is dit een hoogtijdag en de belangrijkste viering binnen het boeddhisme.
In het '''Theravada''' is er een viering van het [[boeddhisme|boeddhistische]] nieuwjaar. In landen waar het [[Theravada (boeddhisme)|Theravada boeddhisme]] gebezigd wordt zoals [[Thailand]], [[Myanmar|Birma]], [[Sri Lanka]], [[Cambodja]] en [[Laos]] is dit een hoogtijdag en de belangrijkste viering binnen het boeddhisme. Deze dag wordt Vesak (wesak) of Visakha genoemd. In myanmar heet deze feestdag Kason.


== Data ==
== Data ==
De data van de viering ligt niet vast. In bovenstaande landen wordt het gedurende de drie dagen beginnende op de eerste dag van de volle maan in april gevierd. In landen die het [[Mahayana]] boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in januari. Culturele en etnische achtergronden bepalen echter op welke dag het nieuwjaar gevierd wordt. In [[China]], [[Korea]] en [[Vietnam]] wordt nieuwjaar eind januari of begin februari gevierd (volgens de [[China|Chinese]] [[maankalender]]), terwijl [[Tibetanen]] het nieuwjaar pas een maand later vieren. In weer andere landen begint de viering op de laatste dag (de volle maan) van de [[hindoeïsme|hindoe]] maand [[Chaitra]]. Doorgaans is dit de eerste volle maan in april.
De data van de viering ligt niet vast. In bovenstaande landen wordt het gedurende de drie dagen beginnende op de eerste dag van de volle maan in mei gevierd. In landen die het [[Mahayana]] boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in januari. Culturele en etnische achtergronden bepalen echter op welke dag het nieuwjaar gevierd wordt. In [[China]], [[Korea]] en [[Vietnam]] wordt nieuwjaar eind januari of begin februari gevierd (volgens de [[China|Chinese]] [[maankalender]]), terwijl [[Tibetanen]] het nieuwjaar pas een maand later vieren. In weer andere landen begint de viering op de laatste dag (de volle maan) van de [[hindoeïsme|hindoe]] maand [[Chaitra]]. Doorgaans is dit de eerste volle maan in april.





Versie van 30 sep 2014 15:42

In het Theravada is er een viering van het boeddhistische nieuwjaar. In landen waar het Theravada boeddhisme gebezigd wordt zoals Thailand, Birma, Sri Lanka, Cambodja en Laos is dit een hoogtijdag en de belangrijkste viering binnen het boeddhisme. Deze dag wordt Vesak (wesak) of Visakha genoemd. In myanmar heet deze feestdag Kason.

Data

De data van de viering ligt niet vast. In bovenstaande landen wordt het gedurende de drie dagen beginnende op de eerste dag van de volle maan in mei gevierd. In landen die het Mahayana boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in januari. Culturele en etnische achtergronden bepalen echter op welke dag het nieuwjaar gevierd wordt. In China, Korea en Vietnam wordt nieuwjaar eind januari of begin februari gevierd (volgens de Chinese maankalender), terwijl Tibetanen het nieuwjaar pas een maand later vieren. In weer andere landen begint de viering op de laatste dag (de volle maan) van de hindoe maand Chaitra. Doorgaans is dit de eerste volle maan in april.