Skiff (roeiboot): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Roeier (overleg | bijdragen)
opmaak
Regel 15: Regel 15:
{{Navigatie roeiboten}}
{{Navigatie roeiboten}}


[[Categorie:Roeiboot]]
[[Categorie:Roeiboot (scheepstype)]]

Versie van 15 nov 2014 19:13

Skiffeur
Skiffeuze

Een skiff is een eenpersoons sportroeiboot. Het is ook de naam van een onderdeel van het Roeien op de Olympische Zomerspelen.

De skiff is een smalle roeiboot met een zeer speciale vormgeving wat van belang is om zo min mogelijk weerstand te creëren van het water en (in mindere mate) de lucht. Hierdoor vergt het roeien in een skiff techniek en balans (evenwicht). Een persoon die in een skiff roeit wordt ook wel een skiffeur genoemd.

De balans in een skiff wordt volledig gehouden met de riemen, deze zijn cruciaal om de boot rechtop te houden. Bij roeien in koud water moet de skiffeur snel in zijn skiff kunnen klimmen om niet onderkoeld te raken wanneer hij omslaat. De dollen waar de riemen in rusten zitten niet aan de boorden van de skiff, maar met dolpennen op lange metalen constructies die men "riggers" noemt zodat langere riemen gebruikt kunnen worden

Tot een tijd geleden werden alle skiffs van hout gemaakt. Inmiddels worden de meeste wedstrijdskiffs echter volledig van kunststof gemaakt (meestal een combinatie van kevlar en carbon). De standaard wordt gezet door merken als Empacher, Hudson en Filippi. Tot voor kort waren ook de boten van Carl Douglas populair; Douglas was de enige die nog hout gebruikte in de constructie, overigens wel in een combinatie met modernere materialen.

Zie ook