Union of South Africa Queen's Medal for Bravery: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
taal
(Niets te make met de val van de apartheid!)
(taal)
 
De gouden medaille was in rang gelijk aan de [[George Medaille]] en de zilveren medaille werd gelijkgesteld aan de [[Queen's Gallantry Medal]]). De anders gebruikelijke letters achter de naam werden aan het bezit van deze medaille niet verbonden.
 
In een "Warrant", een Koninklijk Besluit, van 15 december 1952 werd de medaille omgedoopt tot "Queen's Medal for Bravery". Op 31 mei 1961 kwam een einde aan de monarchie. De aan het koningsschapkoningschap verbonden medaille werd pas op 20 Mei 1970 officieel uit de lijst geschrapt.
 
In 1970 herstelde de Unie van Zuid-Afrika de medaille onder de naam [[Woltemade Kruis|Woltemade Decoration for Bravery]]. In 1988 werd een [[Woltemade Kruis|Woltemade Cross for Bravery]] ingesteld dat in 2002 ophield te bestaan. Op dit moment verleent Zuid-Afrika een [[Orde van Mendi|Order of Mendi for Bravery]].
 
==De medaille==
Het ontwerp van de ronde zilveren of gouden medaille was het resultaat van een prijsvraag. De winnares, Miss [[Renee Joubert]] beeldde een Kaapse volksheld, [[Wolraad Woltemade]] af die met zijn paard schipbreukelingen redde. De medaille werd dan ook vaak de "Woltemade Medaille" genoemd. Het lint was blauw met oranje biesenbiezen.
 
In totaal werden 35 zilveren en één gouden medaille uitgereikt. Achttien van de decorandi waren militairen.

Navigatiemenu