Skimboarden: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
623 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
versie van Grasmat van 2 dec 2015 16:24 (45447159) teruggeplaatst
(versie van Grasmat van 2 dec 2015 16:24 (45447159) teruggeplaatst)
 
==Flatland Skimboarding==
[[File:Flatlandskimboarding.jpg|thumb|flatland skimboarding]]
De kinderen die je vaak op het strand heen en weer ziet rennen met houten planken, zijn aan het 'flatlanden'. Het flatlanden vindt plaats in ondiep water. Deze vorm van skimboarden vindt daarom veel plaats op vlakke stranden en rivieren. Op een flatland skimboard kun je diverse tricks doen die zijn afgeleid uit het [[skateboarden]]. Denk aan de '180', '360', '540', etc. Dit doet de skimboarder door zijn hand even in het water te zetten en zich af te zetten. Zo kan hij roteren. De 'pop shove-it' is ook een populaire truc waarmee de skimboarder de plank onder zijn voeten 180 tot 540 graden laat roteren zonder zelf van positie te veranderen. Gevorderde flatlanders combineren deze trucjes vaak met een rail of een ramp, waardoor het er nog spectaculairder is. Ook gebruiken de gevorderde skimboarders boxen: een houten plaat op pootjes met buizen op de plaat, waarover men heen glijdt.
<br />
Flatland boards bestaan uit hout en kosten tussen de 30 en 150 euro. De duurdere boards zijn gemaakt voor de gevorderde flatland skimboarder. Deze hebben een speciale laag om slijtage tegen te gaan, en zijn gemaakt van een speciaal soort hout. Deze boards zullen geïmporteerd moeten worden uit het buitenland. Bekende merken zijn Nemo, Akwa, DB Skimboards, en Victoria Skimboards.
 
 
 
== Wave Skimboarding==
Wave skimboarden is een sport die lijkt op surfen maar veel dichter aan de waterkant plaatsvindt. De skimboarder staat ongeveer 6 meter bij de kustlijn vandaan met een skimboard in zijn handen en wacht voor een golf. Wanneer skimboarders een golf zien, rennen ze er zo snel mogelijk naar toe met het skimboard in hun handen. De rider dropt het board op nat zand en springt er zo snel mogelijk op. De skimmer zal dan de zee in glijden richting de golf om deze weer terug naar de kust te rijden.<ref name="skimboarden.com"/> Als de golven groot genoeg zijn, kunnen skimboarders zelfs 'gebarreld' worden. Dit betekent dat ze door de krul van de golf heen skimboarden om er aan de andere kant uit te komen. Er zijn veel 'tricks' in het wave skimboarding, waaronder: frontside wrap (richting golf rijdenExile en danVictoria eenzijn 180 graden bocht met de golf mee maken terug richting het strand, met je rug naar het strand), backside wrap (richting golf rijdenbekende en dangoede eenmerken 180die graden bocht met de golf meewaveskimboards maken terug richting het strand, met je gezicht naar het strand), wrap barrel (bocht met de golf gevolgt door een barrel), down the line (bochtje op de golf maken en dan schuin met de golf meerijden ipv direct weer richting het strand), out the back (de golf als een schans gebruiken). Exile, Victoria en ZAP zijn de bekendste waveskimboard merken.
 
==Externe links==
504.581

bewerkingen

Navigatiemenu