Gerhard Chorus: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Bchorus (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Bchorus (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
Hij was voor het eerst burgemeester van Aken in de periode 1326-1327. Op [[18 augustus]] [[1331]] werd Chorus waarschijnlijk tot [[Ridder (titel)|ridder]] geslagen door keizer [[Lodewijk IV de Beier]]. In 1332 was hij stadsvoogd en meier.
Hij was voor het eerst burgemeester van Aken in de periode 1326-1327. Op [[18 augustus]] [[1331]] werd Chorus waarschijnlijk tot [[Ridder (titel)|ridder]] geslagen door keizer [[Lodewijk IV de Beier]]. In 1332 was hij stadsvoogd en meier.


Chorus ligt begraven in de [[Dom van Aken]]. Zijn kist was oorspronkelijk voorzien van een koperen plaat, die verdwenen is en vervangen door een [[inscriptie]] met de volgende tekst:<ref>[http://familytreemaker.genealogy.com/users/c/h/o/Boudewijn-Chorus/FILE/0002page.html "The remains of Gerhard Chorus"] op ''genealogy.com''. Geraadpleegd op 23 mei 2011.</ref>
Chorus ligt begraven in de [[Dom van Aken]]. Zijn kist was oorspronkelijk voorzien van een koperen plaat, die verdwenen is en vervangen door een [[inscriptie]] met de volgende tekst: <http://www.chorusgen.nl/gerhardchorus4.html "The remains of Gerhard Chorus"].</ref>


:''Gerardus Corus miles virtute sonorus''
:''Gerardus Corus miles virtute sonorus''

Versie van 8 mei 2016 18:07

Ger(h)ard Chorus[1] (Aken, 1285 - aldaar, 20 april 1367) was een Duits bestuurder. Hij was van 1324 tot 1346 meerdere malen burgemeester van Aken en hij gaf opdracht tot de bouw van onder meer het stadhuis van Aken. Hij kwam uit een belangrijke regentenfamilie.

Hij was voor het eerst burgemeester van Aken in de periode 1326-1327. Op 18 augustus 1331 werd Chorus waarschijnlijk tot ridder geslagen door keizer Lodewijk IV de Beier. In 1332 was hij stadsvoogd en meier.

Chorus ligt begraven in de Dom van Aken. Zijn kist was oorspronkelijk voorzien van een koperen plaat, die verdwenen is en vervangen door een inscriptie met de volgende tekst: <http://www.chorusgen.nl/gerhardchorus4.html "The remains of Gerhard Chorus"].</ref>

Gerardus Corus miles virtute sonorus
Magnanimus multum, scelus hic non liquit inultum.
In populo magnus, in clero mitis ut agnus.
Urbem dilexit et gentem splendide rexit,
Quem Deus a poena liberet barathrique gehenna


(Hier ligt) Gerard Corus, uitverkoren als ridder

Nobel van aard, liet hij misdaad niet onbestraft.

Burgers bood hij krachtig bescherming, de clerus mildheid.

Verslingerd aan de stad regeerde hij haar met glans en eer.

Moge God hem straf en hellepijn besparen.


Het graf werd geruimd en de stoffelijke overschotten van Chorus werden op 19 oktober 1843 op dezelfde plek in de kerk teruggeplaatst.

Bronvermelding

  • Kaemmerer, Walter: Chorus, Gerhard in de Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 3, Duncker & Humblot, Berlin 1957, p. 214.
  • [1] "Fragmenten uit het proefschrift over Gerhard Chorus" (volledige titel: Ritter Gerhard Chorus, Burgemeester van Aken. Een bijdrage tot de geschiedenis van de stad Aken in de 14e eeuw. Proefschrift ter verkrijging van de doctorstitel van de Hoge Filosofische en Natuurwetenschappelijke Faculteit van de Koninklijke Westfaalse Wilhelms-Universiteit te Münster) door Martin Birmanns, Aken 1913 (vert. door Boudewijn Chorus).

Noten en verwijzingen

  1. De schrijfwijze "Chorus" is het meest gebruikelijk, maar ook de varianten Corus, Choris, Coris, Corys, Choerus, Korus, Koris, Korres, Kores, Corius en Corvius komen voor.