Calanque: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
WCo (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4: Regel 4:
== Karakteristieken ==
== Karakteristieken ==
=== Locatie ===
=== Locatie ===
De bekendste voorbeelden van deze formaties kunnen worden gevonden in het '''''Massif des Calanques''''' (''Parc National des Calanques''/ Nationaal park Calanques) in de [[Bouches-du-Rhône]] ''departement 13'' in [[Frankrijk]]. Deze formatie strekt zich uit over 20 km lengte en 4 km breed langs de kust tussen [[Marseille]] en [[Cassis (Frankrijk)|Cassis]], en bereiken hun hoogtepunt in de [[Marseilleveyre]] (432 m) en [[Mont Puget]] (565 m). Gelijke ''calanques'' liggen ook aan de [[Côte d'Azur|Franse riviera]] bij [[Estérel]] en op het eiland [[Corsica]] (zie [[Calanches de Piana]]). Er zijn overeenkomsten tussen calanques en ''[[ría (kust)|abers]]'', de riviermondingen langs de kust van [[Bretagne (regio)|Bretagne]] in Noord Frankrijk.
De bekendste voorbeelden van deze formaties kunnen worden gevonden in het [[nationaal park Calanques]] in het [[Frankrijk|Franse]] departement [[Bouches-du-Rhône]]. Deze formatie strekt zich uit over 20 km lengte en 4 km breed langs de kust tussen [[Marseille]] en [[Cassis (Frankrijk)|Cassis]], en bereiken hun hoogtepunt in de [[Marseilleveyre]] (432 m) en [[Mont Puget]] (565 m). Gelijke ''calanques'' liggen ook aan de [[Côte d'Azur|Franse riviera]] bij [[Estérel]] en op het eiland [[Corsica]] (zie [[Calanches de Piana]]). Er zijn overeenkomsten tussen calanques en ''[[ría (kust)|abers]]'', de riviermondingen langs de kust van [[Bretagne (regio)|Bretagne]] in Noord Frankrijk.


De calanques van het Massif des Calanques omvat de [[Calanque de Sormiou]], de [[Calanque de Morgiou]], de [[Calanque d'En-Vau]], de [[Calanque de Port-Pin]] en de [[Calanque de Sugiton]].
De calanques van het Massif des Calanques omvat de [[Calanque de Sormiou]], de [[Calanque de Morgiou]], de [[Calanque d'En-Vau]], de [[Calanque de Port-Pin]] en de [[Calanque de Sugiton]].

Versie van 6 jul 2016 23:10

Calanque de Sugiton.

Een calanque (of calanche zoals ze in het Corsicaans heten) is een geografische vorm in de vorm van een diepe vallei met steile hellingen en deels ondergedompeld in de zee.

Karakteristieken

Locatie

De bekendste voorbeelden van deze formaties kunnen worden gevonden in het nationaal park Calanques in het Franse departement Bouches-du-Rhône. Deze formatie strekt zich uit over 20 km lengte en 4 km breed langs de kust tussen Marseille en Cassis, en bereiken hun hoogtepunt in de Marseilleveyre (432 m) en Mont Puget (565 m). Gelijke calanques liggen ook aan de Franse riviera bij Estérel en op het eiland Corsica (zie Calanches de Piana). Er zijn overeenkomsten tussen calanques en abers, de riviermondingen langs de kust van Bretagne in Noord Frankrijk.

De calanques van het Massif des Calanques omvat de Calanque de Sormiou, de Calanque de Morgiou, de Calanque d'En-Vau, de Calanque de Port-Pin en de Calanque de Sugiton.

Kaart van de Calanques tussen Marseille en La Ciotat.

Referenties

Commons heeft mediabestanden op de pagina Calanques.
  • Collina-Girard, J. (2004a) Prehistory and coastal karstic area : cosquer cave and the “calanques” of marseilles. Speleogenesis and Evolution of Karst Aquifers 2
  • Collina-Girard, J. (2004b) La transgression finiglaciaire, l’archéologie et les textes (exemples de la grotte Cosquer et du mythe de l’Atlantide) in : Human records of recent geological evolution in the Mediterranean Basin-historical and archaeological evidence. CIESM Workshop Monographs, nº 24, 152 pages, Monaco, page 63-70