Karel V van Lotharingen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
E. Opsomer (overleg | bijdragen)
Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Karel Leopold Nicolaas Sixtus''' (3 april 1643 – 18 april 1690), ook wel '''Karel V van Lotharingen''' genoemd, werd geboren in Wenen als zoon va...'
Labels: Misbruikfilter: Kwebbelen Misbruikfilter: Schuttingtaal
(geen verschil)

Versie van 20 mrt 2017 19:59

Karel Leopold Nicolaas Sixtus (3 april 1643 – 18 april 1690), ook wel Karel V van Lotharingen genoemd, werd geboren in Wenen als zoon van hertog Nicolaas II van Lotharingen en zijn vrouw Claude. Hij werd beroemd door zijn rol in de Grote Turkse Oorlog.

Jonge leven

Karel was de tweede zoon en dus verplicht om in het religieuze leven te stappen. Dit veranderde echter toen zijn broer, Ferdinand, in 1659 stierf. Hij werd de erfgenaam van het hertogdom. Zijn vader stond Lotharingen af aan de Franse koning en de titel van hertog aan zijn broer, Karel IV. Die erkende de aanspraken van Karel V op het hertogdom niet.

Carrière

In 1663 trad Karel V in dienst van het Habsburgse leger. In 1675, na de dood van zijn oom Karel IV, werd hij hertog van Lotharingen, maar hij had geen feitelijke macht: Frankrijk was Lotharingen binnengevallen en trok alle macht naar zicht toe. Tot twee maal toe stelde Karel V van Lotharingen zich kandidaat om koning van Polen te worden, maar deze titel kreeg hij nooit. Hij klom op tot opperbevelhebber (1683) van het Habsburgse leger en leidde vele veldslagen.

Grote Turkse Oorlog

Belegering van Wenen (1683)

Wenen werd bedreigd door de troepen van grootvizier Kara Mustafa Pasha, uit het Ottomaanse Rijk. Met 36 000 soldaten poogde hij de stad te helpen. 6000 van hen stierven al onderweg naar Wenen. Hij stelde zich met zijn leger een paar kilometer ten noorden van Wenen op en bevoorraadde de stad. Hij deed ook raids op het Turkse leger. Uiteindelijk versloeg hij het Turkse leger bij de Slag bij Kahlenburg op 12 september 1683. Daarna volgden nog een hele rij zeges.

Andere verwezenlijkingen

Hij won slag na slag, tot Hongarije volledig onder Habsburgs gezag stond. Daarna richtte hij zijn aandacht op Transsylvanië. Ook dat gebied kon hij onder de bescherming van de Habsburgse kroon krijgen.

Problemen met Frankrijk

Na zijn overwinningen tegen de Turken werd hij naar de Rijn gestuurd, waar koning Lodewijk XIV van Frankrijk begon op te rukken. Hij kende korte tijd enkele successen, maar werd toen ziek en stierf plots in 1690. Velen treurden om zijn dood. Zelfs de Franse vorst Lodewijk XIV had lovende woorden voor hem over: “Ik ben de grootste, meest wijze en meest genereuze van mijn vijanden verloren.”

Persoonlijk leven

Karel V van Lotharingen was verloofd met Maria Johanna van Savoye, maar huwde haar niet toen hij militair werd in dienst van het Habsburgse rijk. Hij huwde met Eleonora van Oostenrijk in 1678. Zij was de dochter van keizer Ferdinand III van het Heilig Roomse Rijk en de weduwe van de koning van Polen. Ze kregen zes kinderen:

  • Leopold (1679-1729), hij erfde het hertogdom Lotharingen.
  • Karel Jozef (1680-1715), hij werd de aartsbisschop van Trier (1711-1715)
  • Eleonora (1682-1682)
  • Karel Ferdinand (1683-1685)
  • Jozef (1685-1705), hij werd generaal in het keizerlijk leger.
  • Frans (1689-1715), hij werd de abt van Malmédy.

Referenties

  • Labrune, Jean de,The life of that most illustrious prince, Charles V, late Duke of Lorrain and Bar, generalissimo of the imperial armies rendred into English from the copy lately printed at Vienna, written by a person of quality, and a great officer in the imperial army.
  • Crabb G. 1833. Universal Historical Dictionary: Or Explanation of the Names of Persons and Places in the departments of biblical, political, and ecclesiastical history, mythology, heraldry, biography, bibliography, geography and numismatics. Volume 1.