Royal Talens: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
wat gebeurt hier...?
versie van Erik Wannee van 23 apr 2017 23:10 (49009248) teruggeplaatst - o nee, geen reclamegedoe
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Advertentie Talens.jpg|thumb|right|Advertentie van Talens, afkomstig uit ''[[De Stijl]]'', 6e jaargang, nummer 8 (1924).]]
[[Bestand:Advertentie Talens.jpg|thumb|right|Advertentie van Talens, afkomstig uit ''[[De Stijl]]'', 6e jaargang, nummer 8 (1924).]]
'''Royal Talens''' is een bedrijf in [[Apeldoorn (stad)|Apeldoorn]] dat zich heeft gespecialiseerd in kunstschildersverf en benodigdheden en daarnaast hobbyverf. Vroeger werd er ook vulpeninkt, schrijfmachinelinten, carbonpapier en andere kantoorartikelen gemaakt.
'''Royal Talens''' is een bedrijf in [[Apeldoorn (stad)|Apeldoorn]] dat zich heeft gespecialiseerd in benodigdheden voor [[kunstschilders]] en in hobbyverf. In het verleden fabriceerde men ook [[vulpen]]inkt, [[inktlint|schrijfmachinelinten]], [[carbonpapier]] en andere kantoorbehoeften.


Het bedrijf werd opgericht in 1899 door oud-bankier Marten Talens, als '''Talens & Co.''', een Nederlandse fabriek voor verf, lak en inkt. Hoewel men aanvankelijk slechts kantoorbenodigdheden maakte, ging men in het begin van de 20e eeuw ook over op de fabricage van ''Rembrandt'' olieverf. In 1904 veranderde de naam in '''Talens & Zoon''', daar zoon Hildebrand Talens nu compagnon werd. Export naar de [[Verenigde Staten]] en naar [[Rusland]] vond al plaats vanaf 1905. In de Verenigde Staten werd in 1912 een verkoopkantoor gevestigd. Ook de fabriek breidde uit en in 1920 werd overgegaan op stoomkracht. Ook werd er een plaatselijke inktfabriek overgenomen en nam men een eigen blikfabriek in gebruik. In 1927 werd een nieuw hoofdkantoor gebouwd, waarvan [[P.W. van den Belt]] de architect was. Het is tegenwoordig een industrieel monument.
== Geschiedenis ==
Het bedrijf werd opgericht in 1899 door oud-bankier Marten Talens, als '''Talens & Co'''., een Nederlandse fabriek voor verf, lak en inkt. In het begin werden er alleen kantoorbenodigdheden gemaakt maar begin 20<sup>e</sup> eeuw werd de productie van Rembrandt olieverf toegevoegd aan de werkzaamheden. Marten Talens was een gepassioneerd man, voor wie alleen het beste goed genoeg was. Zijn enthousiasme en continue drang tot experimenteren en innoveren, leidde tot een onderscheidend, hoogwaardig productenpakket van professionele kwaliteit. Toen de zoon van Marten Talens, Hildebrand Talens, compagnon werd in 1904 werd de naam veranderd in Talens & Zoon. In 1905 werd er al geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Rusland en in 1912 werd het er een verkoopkantoor gevestigd in de VS. Ook de fabriek breidde uit en in 1920 werd overgegaan op stoomkracht. Ook werd er een plaatselijke inktfabriek overgenomen en nam men een eigen blikfabriek in gebruik. In 1927 werd een nieuw hoofdkantoor gebouwd, waarvan [[P.W. van den Belt]] de architect was. Het is tegenwoordig een industrieel monument.


Vanaf 1932 begon de [[schrijfmachine]] het kantoor te veroveren, en ook de [[stencil]]machine kwam in gebruik. Talens ging carbonpapier, schrijfmachinelinten, stencils en stencilinkt leveren. Ook het merk [[Gluton]], de lijm in het beroemde potje-met-kwastje, werd een begrip. Tijdens [[Tweede Wereldoorlog]] lag de productie van veel producten stil omdat de benodigde grondstoffen niet te verkrijgen waren. Ook werd door een verdwaalde bom aan de fabriek grote schade aangericht. Vanaf 1945 werd met vereende krachten de productie weer opgestart en ging de groei weer gestaag verder. Naast het uitbreiden van de fabrieksgebouwen werd ook een nieuw laboratorium geopend. In 1949 werd aan Talens het [[Predicaat Koninklijk|predicaat ''Koninklijk'']] verleend door koningin Wilhelmina. Het bedrijf ging nu '''Koninklijke Fabrieken Talens & Zoon''' heten.
Vanaf 1932 begon de [[schrijfmachine]] het kantoor te veroveren, en ook de [[stencil]]machine kwam in zwang. Talens ging carbonpapier, schrijfmachinelinten, stencils en stencilinkt leveren. Ook het merk [[Gluton]], de lijm in het beroemde potje-met-kwastje, werd een begrip. De [[Tweede Wereldoorlog]] veroorzaakte grondstoffenschaarste, terwijl de fabriek schade opliep door een uit de koers geraakte bom. Na de bevrijding werd de fabriek weer opgestart. In 1949 werd aan Talens het [[Predicaat Koninklijk|predicaat ''Koninklijk'']] verleend. Het bedrijf ging nu '''Koninklijke Fabrieken Talens & Zoon''' heten. In de hierop volgende jaren vond er een sterke groei van het bedrijf plaats, en er werden agentschappen opgezet in meer dan 50 landen.

In de daarop volgende jaren bleef Royal Talens innoveren. De combinatie van de kennis van pigmenten in kunstschilderverf gecombineerd met de techniek van tekenen levert een innovatief product op: Kleurpotloden met een gegarandeerde lichtechtheid. Deze uitvinding was uniek in de markt en werd bekroond door de NAMTA met de Best Packaging Award 2002 voor de revolutionair vormgegeven verpakking.

De afgelopen jaren is de focus weer teruggebracht op kunstschildersverf en materialen. De verf wordt nog altijd in Apeldoorn gemaakt. Naast het distributiecentrum in Apeldoorn bevinden zich ook in Zwitserland, Spanje en de Verenigde Staten distributiecentra.


==Merken==
==Merken==
Regel 15: Regel 10:
* Rembrandt (olieverf, acrylverf, pastels, aquarelverf)
* Rembrandt (olieverf, acrylverf, pastels, aquarelverf)
* Van Gogh (olieverf, acrylverf, pastels, aquarelverf)
* Van Gogh (olieverf, acrylverf, pastels, aquarelverf)
* Amsterdam (acrylverf, markers, spray paint, hulpmiddelen)
* Amsterdam (acrylverf)
* Cobra (watervermengbare olieverf)
* Cobra (watervermengbare olieverf)
* ArtCreation (olieverf, acrylverf, aquarelverf, gouache)
* ArtCreation (olieverf, acrylverf, aquarelverf, gouache)
* Talens (hulpmiddelen, penselen, ondergronden, ezels)
* Talens (hulpmiddelen, penselen, ondergronden, ezels)
Rembrandt is het oudste kwaliteitsmerk van Royal Talens. De geschiedenis gaat terug tot 1899. Rembrandt groeide uit tot 's werelds meest gerenommeerde merk in olieverf, softpastels, acrylverf en aquarelverf voor de professionele kunstenaar. Met de komst van Rembrandt olieverven en aquarelverven werd een begin gemaakt met de productie van een ruim assortiment kwalitatief hoogwaardige kunstschilderverven. Ook in het buitenland was Rembrandt olieverf, herkenbaar aan het "Hollandse boertje" een succes. Om in te spelen op de behoeften in de markt werd in 1924 de Rembrandt zachte pastels geïntroduceerd. Ook dit product werd een internationaal succes. Het 400ste geboortejaar van Rembrandt werd in 2006 groots gevierd door Royal Talens. Bij een aantal luxe Rembrandt schilderkisten kreeg men tijdelijk een prachtige CD-box cadeau met daarin een overzicht van het leven van Rembrandt.

In september 1963 ziet het merk Van Gogh het daglicht, het merk voor de ontdekkende studerende kunstenaar. Ook dit merk biedt een breed assortiment teken- en schilderproducten. In de zeventiger jaren doet het fenomeen marketing zijn intrede. Er vinden veel wijzigingen in het assortiment plaats en in 1976 wordt het merk Amsterdam geïntroduceerd. Naast de merken Rembrandt, Van Gogh en Amsterdam introduceert Royal Talens in 2005 een nieuw merk, ArtCreation. Speciaal ontwikkeld om de startende kunstenaar zijn eerste succes te laten boeken. Als merk voor beginners biedt ArtCreation een betaalbare en betrouwbare basiskwaliteit kunstschildersproducten. Met de introductie van het merk Cobra in 2010 bracht Royal Talens een nieuwe innovatie op de markt. De watervermengbare olieverf levert een schitterend en duurzaam resultaat op zonder gebruik te hoeven maken van oplosmiddelen zoals terpentine en terpentijn.


==Sikkens en AKZO==
==Sikkens en AKZO==
[[Bestand:Royal Talens.jpg|thumb|240px|Pand van Talens in Apeldoorn uit 1927]]
[[Bestand:Royal Talens.jpg|thumb|240px|Pand van Talens in Apeldoorn uit 1927]]
Na in 1963 te zijn aangesloten bij de [[Sikkens|Sikkens Groep NV]] wordt aan het assortiment een nieuwe injectie gegeven door de introductie van een groot aantal nieuwe producten waaronder moderne verfsoorten als Polymer Colours en ETA en vanaf 1974 werd er gestart met de opbouw van de eigen kunstcollectie. Midden jaren '70 wordt Sikkens opgenomen in de AKZO-groep en wordt ook Talens een AKZO-dochter, tot 1991. In de daarop volgende jaren worden nieuwe merken geïntroduceerd en 1989 werd de moderne fabriek met nieuwe vul- en verpakkingshal geopend door [[Bernhard van Lippe-Biesterfeld|ZKH Prins Bernard]].
In 1963 werd Talens overgenomen door de [[Sikkens]] groep, die uiteindelijk opging in [[AKZO]]. Binnen deze groep bleef Talens voortbestaan, in 1970 werd [[acrylverf]] op de markt gebracht, en vanaf 1974 werd gestart met de opbouw van een kunstcollectie. In de daaropvolgende jaren werden nieuwe merken geïntroduceerd en in 1989 werd een moderne nieuwe fabriek geopend.

In 1991 werd Talens verkocht door AKZO en maakte sindsdien deel uit van de [[Bruynzeel-Sakura|Sakura]] Color Products Corporation, een in [[Osaka (stad)|Osaka]] gevestigde particuliere firma met 1500 medewerkers die een productassortiment had dat beter bij dat van Talens paste. Vervolgens werd in 1996 een fabriek voor [[schildersezel]]s en spanramen opgericht te [[Lesko]] in [[Polen]]. Ten slotte werd in 1999 te Apeldoorn een nieuw distributiecentrum gebouwd. Sindsdien zijn nog tal van nieuwe merken en producten aan het assortiment toegevoegd.


In 1991 werd Talens verkocht door AKZO en maakte sindsdien deel uit van de [[Bruynzeel-Sakura|Sakura]] Color Products Corporation, een in [[Osaka (stad)|Osaka]] gevestigde particuliere firma met 1500 medewerkers die een productassortiment had dat beter bij dat van Talens paste. Vervolgens werd in 1996 een fabriek voor [[schildersezel]]s en spanramen opgericht te [[Lesko]] in [[Polen]]. Ten slotte werd in 1999 te Apeldoorn een nieuw distributiecentrum gebouwd. Sedertdien zijn nog tal van nieuwe merken en producten aan het assortiment toegevoegd.
== Royal Talens Foundation ==
In 1999 richtte Koninklijke Talens ‘Talens Palet’ op, een non-profit initiatief gericht op het stimuleren van amateurschilders en -tekenaars middels het organiseren van een landelijke wedstrijd. Na verschillende succesvolle edities van deze wedstrijd en meer dan 8000 deelnemers, besloot Koninklijke Talens de missie van haar non profit te verbreden en richtte in 2015 de Royal Talens Foundation op. De Royal Talens Foundation werkt nauw samen met Paint a Future, een stichting die dromen van kansarme kinderen laat uitkomen met behulp van kunst.


==Externe link==
==Externe link==

Versie van 26 feb 2018 13:25

Advertentie van Talens, afkomstig uit De Stijl, 6e jaargang, nummer 8 (1924).

Royal Talens is een bedrijf in Apeldoorn dat zich heeft gespecialiseerd in benodigdheden voor kunstschilders en in hobbyverf. In het verleden fabriceerde men ook vulpeninkt, schrijfmachinelinten, carbonpapier en andere kantoorbehoeften.

Het bedrijf werd opgericht in 1899 door oud-bankier Marten Talens, als Talens & Co., een Nederlandse fabriek voor verf, lak en inkt. Hoewel men aanvankelijk slechts kantoorbenodigdheden maakte, ging men in het begin van de 20e eeuw ook over op de fabricage van Rembrandt olieverf. In 1904 veranderde de naam in Talens & Zoon, daar zoon Hildebrand Talens nu compagnon werd. Export naar de Verenigde Staten en naar Rusland vond al plaats vanaf 1905. In de Verenigde Staten werd in 1912 een verkoopkantoor gevestigd. Ook de fabriek breidde uit en in 1920 werd overgegaan op stoomkracht. Ook werd er een plaatselijke inktfabriek overgenomen en nam men een eigen blikfabriek in gebruik. In 1927 werd een nieuw hoofdkantoor gebouwd, waarvan P.W. van den Belt de architect was. Het is tegenwoordig een industrieel monument.

Vanaf 1932 begon de schrijfmachine het kantoor te veroveren, en ook de stencilmachine kwam in zwang. Talens ging carbonpapier, schrijfmachinelinten, stencils en stencilinkt leveren. Ook het merk Gluton, de lijm in het beroemde potje-met-kwastje, werd een begrip. De Tweede Wereldoorlog veroorzaakte grondstoffenschaarste, terwijl de fabriek schade opliep door een uit de koers geraakte bom. Na de bevrijding werd de fabriek weer opgestart. In 1949 werd aan Talens het predicaat Koninklijk verleend. Het bedrijf ging nu Koninklijke Fabrieken Talens & Zoon heten. In de hierop volgende jaren vond er een sterke groei van het bedrijf plaats, en er werden agentschappen opgezet in meer dan 50 landen.

Merken

Royal Talens is als fabrikant voornamelijk in het fine art segment actief met de volgende merken:

  • Rembrandt (olieverf, acrylverf, pastels, aquarelverf)
  • Van Gogh (olieverf, acrylverf, pastels, aquarelverf)
  • Amsterdam (acrylverf)
  • Cobra (watervermengbare olieverf)
  • ArtCreation (olieverf, acrylverf, aquarelverf, gouache)
  • Talens (hulpmiddelen, penselen, ondergronden, ezels)

Sikkens en AKZO

Pand van Talens in Apeldoorn uit 1927

In 1963 werd Talens overgenomen door de Sikkens groep, die uiteindelijk opging in AKZO. Binnen deze groep bleef Talens voortbestaan, in 1970 werd acrylverf op de markt gebracht, en vanaf 1974 werd gestart met de opbouw van een kunstcollectie. In de daaropvolgende jaren werden nieuwe merken geïntroduceerd en in 1989 werd een moderne nieuwe fabriek geopend.

In 1991 werd Talens verkocht door AKZO en maakte sindsdien deel uit van de Sakura Color Products Corporation, een in Osaka gevestigde particuliere firma met 1500 medewerkers die een productassortiment had dat beter bij dat van Talens paste. Vervolgens werd in 1996 een fabriek voor schildersezels en spanramen opgericht te Lesko in Polen. Ten slotte werd in 1999 te Apeldoorn een nieuw distributiecentrum gebouwd. Sedertdien zijn nog tal van nieuwe merken en producten aan het assortiment toegevoegd.

Externe link

Officiële website