Punkjazz: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
91 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox muziekgenre | naam = Punkjazz | afbeelding = | onderschrift = | stilistische_oorsprong = Punk (muzie...')
 
}}
 
'''Punkjazz''' is een muziekgenre dat elementen uit het [[jazz]]-genre (met name de [[freejazz]] en [[Fusion (muziek)|fusionjazz]] uit de jaren zestig en zeventig) met elementen uit het [[Punk (muziek)|punk]]-genre (voornamelijk de [[no wave]] en [[hardcore punk]]) samenvoegt. [[Naked City]], [[James Chance and the Contortions]], [[The Lounge Lizards]], [[Universal Congress Of]], [[Laughing Clowns]] en [[Midori (band)|Midori]] zijn noemenswaardige voorbeelden van punkjazzartiesten en -bands.
 
== Geschiedenis ==
=== Jaren zeventig ===
Punkmuzikant [[Patti Smith]], die (zonder succes) samenwerking zocht met jazzartiest [[Ornette Coleman]] en de ([[Artpunk|art]])punkband [[Television]], ontwikkelde een soort improviserendekenmerkende soort punk,punkmuziek dat gebruik maakt van improvisatie en invloeden ontleende van de jazzmuziek. In [[Maine]] beschreefzette de band The Same Band (1977-1980) zichzelf neer als een punk-jazzgroepsoort punkjazzgroep. In Engeland omvatten jazzmuzikanten die met punkbands optraden de saxofonist [[Lol Coxhill]], die zelfs materiaal opnam met [[The Damned (rockband)|The Damned]]. Punkdrummers die in jazzbands hadden gespeeld, waren onder andere [[Jet Black]] van [[The Stranglers]] en [[Topper Headon]] van [[The Clash]].
 
De Australische punkscene van midden van de jaren 1970 werd ook deels beïnvloed door de jazz. De introductie van elementen van [[Swing (ritme)|swing]] en typische jazzinstrumenten die te horen zijn op het album ''Prehistoric Sounds'' (1978) van [[The Saints]] werden overgedragen aan Laughing Clowns, de volgende band van frontman [[Ed Kuepper]], [[Laughing Clowns]]. Ook de muziekstijl van de Australische [[postpunk]]band [[The Birthday Party (band)|The Boys Next Door]] (later The Birthday Party) werd beïnvloed door verschillende elementen uit de jazz. Deze Australische vorm van punkjazz werd omschreven als ''desert jazz''.
 
=== Jaren tachtig ===
In Londen begon [[The Pop Group]] freejazz, samen met [[Dub (muziek)|dub]] en [[reggae]], samen te voegen met punkrock tot een eigen soort punkjazz. Frontman [[Nick Cave]] verklaarde later dat het nummer "We Are All Prostitutes" van The Pop Group een grote invloed had op de muziekstijl van zijn band The Birthday Party.
 
In de stad [[New York (stad)|New York]] ontleende no wave directe inspiratie van zowel freejazz als punkmuziek. Voorbeelden van deze stijl zijn ''Queen of Siam'' (1980) van [[Lydia Lunch]], het werk van James Chance and the Contortions, die [[funk]] vermengden met freejazz en punk, en [[The Lounge Lizards]], die de eerste groep waren die zichzelf als "punkjazz" omschreven. [[Bill Laswell]] zou rond deze tijd een belangrijke figuur in de punkjazz worden met zijn groep [[Material]], die [[jazzfunk]] samen met punk samenvoegde, terwijl tegelijkertijd een van zijn andere bands, [[Massacre (band)|Massacre]], een geïmproviseerde maar agressieve vorm van [[rock]]muziek speelde.
 
[[Bad Brains]], een bekende punkband die een grote rol heeft gespeeld in het ontstaan van de hardcore punk in de Verenigde Staten, begon in de jaren 80 met het experimenteren met fusion. Gitarist Joe Baiza maakte zijn eigen mix van punk en freejazz uit met zijn bands [[Saccharine Trust]] en (met name) Universal Congress Of, een groep die sterk werd beïnvloed door het werk van [[Albert Ayler]]. [[Greg Ginn]] (van de hardcore punk-band [[Black Flag]]) begon ook elementen van freejazz in zijn gitaarspel te verwerken, wat met name te horen is op de (instrumentale) [[Extended play|ep]] ''The Process of Weeding Out'' (1985) van Black Flag. Punkmuzikant [[Henry Rollins]] heeft zijn appreciatie voor freejazz laten merken door albums van onder andere [[Matthew Shipp]] uit te geven via zijn eigen platenlabel 2.13.61 en door samen te werken met [[Charles Gayle]]. De punkband [[Minutemen (band)|Minutemen]] werd beïnvloed door zowel jazz- als [[folk]]- en funkmuziek, en bandlid [[Mike Watt]] heeft [[John Coltrane]] als inspiratie voor de muziekstijl genoemd.
 
Ook de muziekstijl van de Nederlandse [[anarcho-punk]]band [[The Ex (band)|The Ex]], een band die werd opgericht in 1979, bevatte elementen van freejazz (en met name van improvisatie). De band is later gaan samenwerken met de Nederlandse jazzmuzikant [[Han Bennink]] en het Nederlandse jazzlabel [[Instant Composers Pool (platenlabel)|Instant Composers Pool]].
 
=== Jaren negentig ===
De freejazz was van belangrijke invloed in de Amerikaanse [[posthardcore]]-scene van de vroege jaren 90. [[Drive Like Jehu]] nam de atonale solo's van Black Flag een stapje verder met hun dubbele gitaarspel. [[The Nation of Ulysses]] liet bandlid Ian Svenonious wisselen tussen zang en trompet en hun complexe songstructuren, ongebruikelijke maatsoorten en hectische liveshows waren evenzeer hardcore punk als freejazz. De groep nam tevens een [[Cover (muziek)|cover]] op van John Coltrane getiteld "The Sound of Jazz to Come" dat te horen is op hun album ''Plays Pretty for Baby'' (1992), genoemd naar het jazzalbum ''The Shape of Jazz to Come'' (1959) van Ornette Coleman. De Zweedse punkband [[Refused]] werd beïnvloed door deze scene en nam later een album op getiteld ''The Shape of Punk to Come'' (1998), waarin ze wisselen tussen snelle hardcore punknummers en langzamere, jazzy liedjes.
 
=== Millenniumjaren ===
De Amerikaanse band [[Yakuza (band)|Yakuza]] uit [[Chicago]] combineert hedendaagse [[heavy metal]]-genres met freejazz en [[psychedelische rock]]. De Italiaanse band [[Ephel Duath (band)|Ephel Duath]] wordt sinds het album ''The Painter's Palette'' (2003) gezien als de grondlegger van de '''jazzcore''', een fusiongenre van hardcore punk en jazzmuziek. Met de uitgave van het album ''Pain Necessary to Know'' (2005) bevestigde de band het aanvankelijk onbedoelde punkjazzgeluid. De band trok zich er later van terug om een meer complexe vorm van [[progressieve rock]] te geen spelen.
 
De Amerikaanse band [[Yakuza (band)|Yakuza]] uit [[Chicago]] combineert hedendaagse [[heavy metal]]-genres met freejazz en [[psychedelische rock]]. Andere voorbeelden van hedendaagse punkjazzbands en -musici zijn onder andere [[Youngblood Brass Band]], [[Zu (band)|Zu]], [[Omar Rodríguez-López]], [[Hella (band)|Hella]], Midori, [[Gutbucket]] en [[King Krule]].
 
{{Appendix|Noot

Navigatiemenu