Olympische vlam: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  1 jaar geleden
Tegenwoordig wordt het Olympisch vuur altijd aangestoken door een bekende sporter. In Amsterdam ging dat in 1928 anders. Een medewerker van het gasbedrijf mocht het vuur toen ontsteken. Hierna werd de brandende schaal naar boven getakeld.
 
Het vuur is afkomstig uit [[Olympia (stad)|Olympia]] - de plaats van de antieke Spelen in [[Griekenland]] - waar men een fakkel heeft ontstoken door tijdens een ceremonie het zonlicht met spiegels op de fakkel te concentreren. Bij gebrek aan zonlicht of regen tijdens deze ceremonie wordt de fakkel echter met behulp van een vuurpotje ontstoken. Dit gebeurde in 2018 bij de ontsteking van de fakkel voor de [[Olympische Winterspelen 20182017|Olympische Winterspelen van 2018]] in Peyongchang. Toen regende het tijdens de ontsteking, waardoor men gedwongen was het vuur van de repetitie van maandag te gebruiken om de fakkel aan te steken.<ref>http://sporza.be/cm/sporza/ander_nieuws/Pyeongchang2018/1.3087142</ref> Daarna wordt deze fakkel door een [[estafette|estafetteloop]] (maar gedeeltelijk ook met snellere vervoermiddelen) via een groot aantal landen naar het stadion van de Spelen gebracht, waar de laatste loper de eer te beurt valt om de olympische vlam te ontsteken.
De eerste Spelen waar de olympische vlam brandde waren die van de [[Olympische Zomerspelen 1928|IX olympiade]] in 1928 te [[Amsterdam]]; toen echter vond er nog geen estafette plaats. Dit gebeurde voor het eerst bij de [[Olympische Zomerspelen 1936|Spelen van 1936]] te [[Berlijn]].
 

Navigatiemenu