Ringmuren van Leuven: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Aulendur (overleg | bijdragen)
Ben nog niet klaar, zal later verderwerken
 
SjoerdvDonk (overleg | bijdragen)
Zie samenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{meebezig}}
De [[België|Belgische]] [[stad]] [[Leuven]] heeft door de [[middeleeuwen]] twee [[Ringmuur|ringmuren]] gekend: een romaanse uit de 12e eeuw, en een uit de 14e eeuw.
De [[België|Belgische]] [[stad]] [[Leuven]] heeft door de [[middeleeuwen]] twee [[Ringmuur|ringmuren]] gekend: een romaanse uit de 12e eeuw, en een uit de 14e eeuw.



Versie van 14 dec 2018 14:08

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

De Belgische stad Leuven heeft door de middeleeuwen twee ringmuren gekend: een romaanse uit de 12e eeuw, en een uit de 14e eeuw.

Eerste ringmuur

Algemene beschrijving

De min of meer ronde muur was gecentreerd rond de Sint-Pieterskerk.

Hij was ongeveer 2.700 meter lang en had 31 torens en 11 poorten.

Waar de Dijle de stad binnenkwam en verliet, waren er twee waterpoorten(artikel) geflankeerd door verdedigingstorens: deze twee poorten bevonden zich respectievelijk aan het Hollandcollege (nu Paridaensinstituut) en Sint-Geertruiabdij.

Het gebruikte materiaal was zandsteen uit de groeven in Diegem en Zaventem, samen met ijzerzandsteen, gebruikt voor horizontale stenen banden als versiering en erkerramen.

De muur, 1,70 m dik, rust op een reeks spaarbogen. Aan de binnenkant ondersteunt een doorlopende reeks bogen bogen de 90 cm brede weergabng. De muur heeft schietgaten die aan de buitenkant gereduceerd zijn tot een fijne opening van 90 cm hoog en 5 cm breed.