Bloody Sunday (1972): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
(→‎Bloody Sunday in populaire cultuur: nee, Zombie ging over veel latere gebeurtenis, en over de Troubles i.h.a., zie https://www.rollingstone.com/music/music-news/dolores-oriordan-inside-cranberries-singers-final-days-125322/ en https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-42702781)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
 
== Betekenis ==
Bloody Sunday wordt vaak aangeduid als het escalatiepunt van de dertigjarige burgeroorlog ([[The Troubles]]) die in Noord-Ierland plaatsvond. Hoewel de start van de oorlog van de [[IRA]] tegen de Britse overheersing drie jaar voor Bloody Sunday was begonnen, was de IRA nog een veel kleinere en zwakkere organisatie. [[Graffiti]] in [[Belfast]] (Noord-Ierland) liet onterecht altijd blijken dat IRA 'I Ran Away' (Ik rende weg) betekendebetende.
 
Herinneringen aan Bloody Sunday overschaduwen nog altijd de recentste conflicten in de geschiedenis van onderlinge schermutselingen tussen de Ieren en de Britten, waarschijnlijk omdat de slachting van de onschuldigen op die zondag in januari werd uitgevoerd door Britse soldaten, en niet door paramilitairen.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu