CAM-plant: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieuwe pagina aangemaakt met 'De afkorting CAM staat voor 'Crassulacean Acid Metabolism' en verwijst naar de Crassula plant, waarbij deze vorm van metabolisme het eerst ontdekt...'
 
dp
Regel 1: Regel 1:
De afkorting CAM staat voor 'Crassulacean Acid Metabolism' en verwijst naar de [[Crassula]] plant, waarbij deze vorm van [[metabolisme]] het eerst ontdekt en bestudeerd werd. Bij de meeste planten zijn gedurende de dag, als er veel zonlicht is, de [[stomata]] open om kooldioxide (CO2) op te nemen en zuurstof (O2) af te geven. In warme en droge gebieden kan de plant door het openen van de [[stomata]] gedurende de dag veel kostbaar water verliezen. CAM-planten hebben hiervoor een oplossing gevonden door in de nacht CO2 op te nemen en op te slaan in de vorm van [[malate]], een vier [[carbonzuur]]. Middels deze tussenstap in de [[fotosynthese]] zijn CAM-planten in staat om water te besparen door hun [[stigmata]] gesloten te houden gedurende de heetste tijden van de dag.
De afkorting CAM staat voor 'Crassulacean Acid Metabolism' en verwijst naar de [[Crassula]] plant, waarbij deze vorm van [[stofwisseling|metabolisme]] het eerst ontdekt en bestudeerd werd. Bij de meeste planten zijn gedurende de dag, als er veel zonlicht is, de [[stomata]] open om kooldioxide (CO2) op te nemen en zuurstof (O2) af te geven. In warme en droge gebieden kan de plant door het openen van de [[stomata]] gedurende de dag veel kostbaar water verliezen. CAM-planten hebben hiervoor een oplossing gevonden door in de nacht CO2 op te nemen en op te slaan in de vorm van [[malate]], een vier [[carbonzuur]]. Middels deze tussenstap in de [[fotosynthese]] zijn CAM-planten in staat om water te besparen door hun [[stigmata]] gesloten te houden gedurende de heetste tijden van de dag.

Versie van 1 mei 2020 19:13

De afkorting CAM staat voor 'Crassulacean Acid Metabolism' en verwijst naar de Crassula plant, waarbij deze vorm van metabolisme het eerst ontdekt en bestudeerd werd. Bij de meeste planten zijn gedurende de dag, als er veel zonlicht is, de stomata open om kooldioxide (CO2) op te nemen en zuurstof (O2) af te geven. In warme en droge gebieden kan de plant door het openen van de stomata gedurende de dag veel kostbaar water verliezen. CAM-planten hebben hiervoor een oplossing gevonden door in de nacht CO2 op te nemen en op te slaan in de vorm van malate, een vier carbonzuur. Middels deze tussenstap in de fotosynthese zijn CAM-planten in staat om water te besparen door hun stigmata gesloten te houden gedurende de heetste tijden van de dag.