Kofunperiode: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  15 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(pl)
k
De '''Kofun'''-periode is de periode in de Japanse geschiedenis tussen ca. 250 en ca. 500. Het is genoemd naar de [[grafheuvel]]s die de meest in het oog springende aspect van de cultuur vormen. Historisch gezien komt het overeen met de opkomst van de [[Yamato]]-staat.
 
De cultuur begint in de [[Kinki]]-regio, (het oude Japanse hoofdstedelijke gebied rond Kyoto en Osaka), maar breidde zich later uit tot in [[Kyushu]] en de [[Kanto (regio)|Kanto]] (het gebied rond Tokio). Het is gebaseerd op de oudere [[Yayoi]]-cultuur, maar met nieuwe, vanuit het vasteland (Korea) overgenomen elementen. Naast de grafheuvels zijn de zwaar bewapende ruitertroepen nieuw. De opkomst van de grafheuvels geeft aan dat de Kofun-samenleving sterk [[aristocratie|aristocratisch]] was, veel minder egalitair dan de Yayoi-periode.
 
De grafheuvels groeien in verloop van tijd. De grootste, traditioneel toegeschreven aan keizer [[Nintoku]], is sleutelgatvormig, 486 meter lang en bijna 40 meter hoog, omringd door 3 [[gracht]]en. Een tweede grote grafheuvel wordt toegeschreven aan keizer [[Ojin]]. Beide stammen vermoedelijk uit het begin van de 5e eeuw.
83.579

bewerkingen

Navigatiemenu