Archieven en Museum van Moderne Architectuur: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
== Geschiedenis ==
In 1968 werd ''Archives d'architecture moderne'' (AAM) opgericht door enkele architecten die een debat op gang wilden brengen over [[architectuur]] en [[stedenbouw]]. Het was de bedoeling om bestaande gebouwen te verbeteren en daarnaast documenten over de architectonische natlatenschapnalatenschap in België te verzamelen en te archiveren. Om dit doel te bereiken werden exposities georganiseerd en onderzoeken uitgevoerd.
=== Centre International pour la Ville, l’Architecture et le Paysage (CIVA) ===
Het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap (CIVA) betrok in het jaar 2000 een nieuw complex met een oppervlakte van bij elkaar zevenduizend vierkante meter. Dit gebouw staat aan de Kluisstraat 55 in Elsene. Hier waren de AAM en de Fondation pour l'Architecture van 2000 tot 2002 gevestigd en sinds 2013 opnieuw onder de huidige naam Archieven en Museum van Moderne Architectuur.
 
=== Archives d'architecture moderne (AAM) ===
In 1968 werd AAM opgericht door enkele architecten die een debat op gang wilden brengen over [[architectuur]] en [[stedenbouw]]. Het was de bedoeling om bestaande gebouwen te verbeteren en daarnaast documenten over de architectonische natlatenschap in België te verzamelen en te archiveren. Om dit doel te bereiken werden exposities georganiseerd en onderzoeken uitgevoerd.
 
AAM legde een bibliotheek aan waarin rond 30.000 werken werden verzameld. Daarnaast werd er een documentatiecentrum en een fototheek aangelegd. In een tijdsbestek van dertig jaar gaf het honderdvijftig werken uit variërend van theoretische thema's en [[Tuinarchitectuur|aanleg van tuinen]] tot [[kinderboek]]en. Daarnaast gaf het tussen 1975 en 1990 een internationaal tijdschrift uit.
 
Het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap of ''Centre International pour la Ville, l’Architecture et le Paysage'' (CIVA) betrok in het jaar 2000 een nieuw complex met een oppervlakte van bij elkaar zevenduizend vierkante meter. Dit gebouw staat aan de Kluisstraat 55 in Elsene. HierIn waren2000 devestigden AAM en de Fondation pour l'Architecture vanzich 2000in tothet 2002nieuwe gevestigd en sinds 2013 opnieuw onder de huidige naam Archieven en Museumgebouw van Moderne ArchitectuurCIVA.
In 2000 vestigde AAM zich in het nieuwe gebouw dat van CIVA. Vervolgens openden de AAM en de Fondation pour l'Architecture in 2002 het Architectuurmuseum ''De Loge'' in een gebouw van een [[vrijmetselarij|vrijmetselaarsloge]] was geweest, even verderop in de Kluisstraat 86. Hier bleef het gevestigd tot 2012. Sinds 2013 is het museum en de deocumentatieruimte gevestigd op de begane grond van het gebouw van de CIVA.
 
In 2000 vestigde AAM zich in het nieuwe gebouw dat van CIVA. Vervolgens openden de AAM en de Fondation pour l'Architecture in 2002 het Architectuurmuseum ''De Loge'' in een gebouw van een [[vrijmetselarij|vrijmetselaarsloge]] was geweest, even verderop in de Kluisstraat 86. Hier bleef het gevestigd tot 2012. Sinds 2013 is het museum en de deocumentatieruimte gevestigd op de begane grond van het gebouw van de CIVA.
 
In 2013 fuseerde de ''Fondatioin pour l'Architecture'' met AAM tot "Archieven en Museum van Moderne Architectuur" en vestigden ze zich opnieuw in het CIVA-gebouw op huisnummer 55. Het museum en de documentatieruimte is gevestigd op de begane grond van het gebouw van de CIVA.
 
=== Fondation pour l'Architecture ===
De architect [[Philippe Rotthier]] was in 1986 de oprichter van de stichting ''Fondation pour l'Architecture''. In deze jaren speelde zijn stichting een rol van betekenis in de verbreiding van een cultuur voor [[architectuur]] in België, omdat het diende als een plek waar mensen elkaar ontmoetten en over architectuur spraken en nadachten. In lijn hiermee werd in 1990 de ''Galerie'' over dit thema geopend. De verkiezing en uitreiking van de Philippe Rotthier-prijs, een Europese driejaarlijkse prijs sinds 1982, behoort eveneens tot de activiteiten van de stichting.
 
In 2000 vestigde de stichting zich in het pand van de CIVA. Sindsdien zijn de activiteiten gewijzigd en richt ze zich op de organisatie van grote exposities waarbij ze samenwerkt met de AAM. MeMet de exposities streeft de stichting na om minder bekende zaken uit de architectuur in België over het voetlicht te brengen bij een groter publiek. Daarnaast stimuleert ze architectuur, zowel zelfstandig als met het CIVA, door de organisatie van evenementen en andere bijeenkomsten, publicaties en wedstrijden.
 
In 2002 verhuisden de stichting en de AAM, toen het Museum voor Architectuur ''La Loge'' werd opgericht. Ze keerden in 2013 terug naar het pand van de CIVA. Sindsdien zijn het museum en de archieven gecombineerd onder de naam Archieven en Museum van Moderne Architectuur.
10.920

bewerkingen

Navigatiemenu