Nervus trochlearis: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Hajo (overleg | bijdragen)
cat aangepast
BerendBotje (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Aquaduct
Regel 21: Regel 21:


== Verloop ==
== Verloop ==
Zijn vezels ontspringen uit de [[nucleus nervi trochlearis]]. Deze ligt in de [[middenhersenen]] onder de [[aquaduct]], ter hoogte van de [[colliculus inferioris|colliculi inferiores]]. De vezels lopen in een boog [[dorsaal]]waarts, kruisen over de aquaduct en verlaten de middenhersenen aan de onderrand van de colliculi inferiores. De zenuw verlaat de [[hersenstam]] aan de dorsale zijde. Hij loopt in de [[subarachnoidale ruimte]] naar beneden naar de [[schedelbasis]], waar hij [[lateraal]] aan de rand van het [[tentorium]] de [[dura]] binnen gaat. Hij loopt verder door de laterale wand van de [[sinus cavernosus]]. Hij gaat de [[orbita]] binnen door de [[fissura orbitalis superior]].
Zijn vezels ontspringen uit de [[nucleus nervi trochlearis]]. Deze ligt in de [[middenhersenen]] onder de [[Aquaduct (waterbouwkunde)|aquaduct]], ter hoogte van de [[colliculus inferioris|colliculi inferiores]]. De vezels lopen in een boog [[dorsaal]]waarts, kruisen over de aquaduct en verlaten de middenhersenen aan de onderrand van de colliculi inferiores. De zenuw verlaat de [[hersenstam]] aan de dorsale zijde. Hij loopt in de [[subarachnoidale ruimte]] naar beneden naar de [[schedelbasis]], waar hij [[lateraal]] aan de rand van het [[tentorium]] de [[dura]] binnen gaat. Hij loopt verder door de laterale wand van de [[sinus cavernosus]]. Hij gaat de [[orbita]] binnen door de [[fissura orbitalis superior]].


{{Hersenzenuwen}}
{{Hersenzenuwen}}

Versie van 16 dec 2006 08:47

Sjabloon:Infobox NerveDe nervus trochlearis is de vierde craniale of hersenzenuw.

De n. IV bestaat uitsluitend uit somatomotorische vezels.

Bezenuwing

De nervus trochlearis innerveert de Musculus obliquus superior, een van de uitwendige oogspieren.

Verloop

Zijn vezels ontspringen uit de nucleus nervi trochlearis. Deze ligt in de middenhersenen onder de aquaduct, ter hoogte van de colliculi inferiores. De vezels lopen in een boog dorsaalwaarts, kruisen over de aquaduct en verlaten de middenhersenen aan de onderrand van de colliculi inferiores. De zenuw verlaat de hersenstam aan de dorsale zijde. Hij loopt in de subarachnoidale ruimte naar beneden naar de schedelbasis, waar hij lateraal aan de rand van het tentorium de dura binnen gaat. Hij loopt verder door de laterale wand van de sinus cavernosus. Hij gaat de orbita binnen door de fissura orbitalis superior.

Sjabloon:Hersenzenuwen