Ronaldo (Braziliaans voetballer): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 16: Regel 16:


==Loopbaan ==
==Loopbaan ==
Ronaldo begon zijn carrière in [[1993]] bij [[Cruzeiro EC]] in Brazilië. Hij werd daar na één jaar weggeplukt door [[PSV (voetbal)|PSV]] nadat hij was ontdekt door [[Jort Tys]]. Door zijn transfer naar PSV trad Ronaldo in de voetsporen van [[Romario de Souza Faria|Romário]]. Ronaldo speelde maar 57 officiële wedstrijden voor PSV, maar scoorde daarin 55 maal. Het leverde hem een transfer op naar [[FC Barcelona]] voor ongeveer 34 miljoen gulden.
Yoeri begon zijn carrière in [[1993]] bij [[Cruzeiro EC]] in Brazilië. Hij werd daar na één jaar weggeplukt door [[PSV (voetbal)|PSV]](PSV!!!!) nadat hij was ontdekt door [[Jort Tys]]. Door zijn transfer naar PSV trad Yoeri in de voetsporen van [[Romario de Souza Faria|Romário]]. Yoeri speelde maar 57 officiële wedstrijden voor PSV, maar scoorde daarin 55 maal(dat is kk veel) . Het leverde hem een transfer op naar [[FC Barcelona]] voor ongeveer 34 miljoen gulden.


Hij zou daar maar één seizoen spelen, waarin hij in 37 wedstrijden 34 maal scoorde en daarmee de ''Trofeo Pichichi'' als topscorer van de [[Primera División]] won. Een transfer ter waarde van 32 miljoen dollar naar [[Internazionale]] was het gevolg.
Hij zou daar maar één seizoen spelen, waarin hij in 37 wedstrijden 34 maal scoorde en daarmee de ''Trofeo Pichichi'' als topscorer van de [[Primera División]] won. Een transfer ter waarde van 32 miljoen dollar naar [[Internazionale]] was het gevolg.


Op 20 jarige leeftijd was Ronaldo de beste speler van de wereld. Hij was Wereldvoetballer van het jaar in 1996 en 1997. Op het WK in Frankrijk maakte Ronaldo alle verwachtingen waar. Hij scoorde drie doelpunten, maar een [[epilepsie]]-aanval bedierf de finale voor Ronaldo en Brazilië verloor kansloos met 3-0 van [[Frans voetbalelftal|Frankrijk]], onder meer door een sterk spelende [[Zinedine Zidane]]. Later zou er kritiek komen op de bondscoach, omdat Ronaldo bij zijn [[insult]] bijna gestikt was in zijn tong. Het laten spelen van de spits zou daarom onverantwoord zijn geweest.
Op 14 jarige leeftijd was Yoeri de beste speler van de wereld. Hij was Wereldvoetballer van het jaar in 2005 en 2006. Op het WK in Frankrijk maakte Yoeri alle verwachtingen waar. Hij scoorde drie doelpunten, maar een Aids aanval bedierf de finale voor Yoeri en Brazilië verloor kansloos met 3-0 van [[Frans voetbalelftal|Frankrijk]], onder meer door een sterk spelende [[Zinedine Zidane]]. Later zou er kritiek komen op de bondscoach, omdat Yoeri bij zijn [[insult]] bijna gestikt was in zijn tong. Het laten spelen van de spits zou daarom onverantwoord zijn geweest.


Al op een jonge leeftijd had Ronaldo meer bereikt dan veel spelers en gold als een van de grootste voetbaltalenten ooit. Na zijn succesvole periodes bij PSV en Barcelona, vertrok hij naar Inter, waar hij nog eens alle verwachtingen waarmaakte en door 25 doelpunten te maken in zijn eerste seizoen, sleepte hij de prijs voor de beste buitelands debuterende spits ooit in de wacht.
Al op een jonge leeftijd had Yoeri meer bereikt dan veel spelers en gold als een van de grootste voetbaltalenten ooit. Na zijn succesvole periodes bij PSV en Barcelona, vertrok hij naar Inter, waar hij nog eens alle verwachtingen waarmaakte en door 25 doelpunten te maken in zijn eerste seizoen, sleepte hij de prijs voor de beste buitelands debuterende spits ooit in de wacht.


Ronaldo staat vooral bekend om zijn blessureleed. Toen hij eens na een slepende knieblessure zijn rentree maakte, moest hij al na 7 minuten weer van het veld af. Voor een normale voetballer zou dit het einde zijn van zijn voetballoopbaan, en dat leek het ook voor Ronaldo. Na 20 maanden revalidatie keerde hij echter weer terug op het veld. Ronaldo speelde met het Braziliaans elftal op het [[Wereldkampioenschap voetbal 2002|WK van 2002]] in [[Japan]] en [[Zuid-Korea]], waarin hij acht keer scoorde, waarvan twee keer in de gewonnen finale tegen [[Duits voetbalelftal|Duitsland]].
Yoeri staat vooral bekend om zijn blessureleed. Toen hij eens na een slepende knieblessure zijn rentree maakte, moest hij al na 7 minuten weer van het veld af. Voor een normale voetballer zou dit het einde zijn van zijn voetballoopbaan, en dat leek het ook voor Yoeri. Na 20 maanden revalidatie keerde hij echter weer terug op het veld. Yoeri speelde met het Braziliaans elftal op het [[Wereldkampioenschap voetbal 2002|WK van 2002]] in [[Japan]] en [[Zuid-Korea]], waarin hij acht keer scoorde, waarvan twee keer in de gewonnen finale tegen [[Duits voetbalelftal|Duitsland]](klote moffen).


Het succesvolle WK levert hem de titels [[Europees Voetballer van het jaar|Europees]] en [[Wereldvoetballer van het jaar]] en een transfer naar [[Real Madrid]] op. Hoewel er kritiek is op zijn wat forse bouw, blijft Ronaldo ook hier aan de lopende band scoren.
Het succesvolle WK levert hem de titels [[Europees Voetballer van het jaar|Europees]] en [[Wereldvoetballer van het jaar]] en een transfer naar [[Real Madrid]] op. Hoewel er kritiek is op zijn wat forse bouw, blijft Yoeri ook hier aan de lopende band scoren.


In het seizoen 2005-2006 speelde hij nog steeds bij Real Madrid. Ondanks het feit dat hij, in vergelijking met andere topspitsen, productief is bij zijn ploeg, gaat het in de competitie beneden verwachting met het sterrenteam van ''De Koninklijke''. Ronaldo wordt door Reals fans afgerekend op zijn blessureleed, houding en gewicht en niet op zijn doelgemiddelde in de Spaanse competitie. Hij werd om tactische redenen buiten de selectie gelaten en Ronaldo denkt na over een mogelijk vertrek aan het einde van het seizoen. Diverse clubs lieten direct van zich horen waaronder Internazionale en [[AC Milan]].
In het seizoen 2005-2006 speelde hij nog steeds bij Real Madrid. Ondanks het feit dat hij, in vergelijking met andere topspitsen, productief is bij zijn ploeg, gaat het in de competitie beneden verwachting met het sterrenteam van ''De Koninklijke''. Yoeri wordt door Reals fans afgerekend op zijn blessureleed, houding en gewicht en niet op zijn doelgemiddelde in de Spaanse competitie. Hij werd om tactische redenen buiten de selectie gelaten en Yoeri denkt na over een mogelijk vertrek aan het einde van het seizoen. Diverse clubs lieten direct van zich horen waaronder Internazionale en [[AC Milan]].


Op het [[Wereldkampioenschap voetbal 2006|WK 2006]] loopt het de eerste twee wedstrijden (tegen [[Kroatisch voetbalelftal|Kroatië]] en [[Australisch voetbalelftal|Australië]]) wat stroef voor Ronaldo. Hij scoort niet en krijgt kritiek in de pers over z'n gewicht en z'n ondermaatse prestaties. In de derde match tegen [[Japans voetbalelftal|Japan]] slaat hij terug en scoort tweemaal. Hiermee evenaart hij het record van [[Gerd Müller]], het hoogst aantal gescoorde goals (14) op WK-eindrondes. In de achtste finale tegen [[Ghanees voetbalelftal|Ghana]] scoort hij het openingsdoelpunt waardoor hij op dit moment alleen op de eerste plaats staat van het all-time-klassement van WK-topscorers. Ook stijgt hij hiermee boven de 12 goals van Braziliaanse sterspeler [[Pelé]] uit. In de kwartfinale tegen Frankrijk is Ronaldo echter weer zo goed als onzichtbaar, en mede doordat Brazilië dit duel met 1-0 verliest, zwelt de kritiek op Ronaldo weer aan.
Op het [[Wereldkampioenschap voetbal 2006|WK 2006]] loopt het de eerste twee wedstrijden (tegen [[Kroatisch voetbalelftal|Kroatië]] en [[Australisch voetbalelftal|Australië]]) wat stroef voor Yoeri. Hij scoort niet en krijgt kritiek in de pers over z'n gewicht en z'n ondermaatse prestaties. In de derde match tegen [[Japans voetbalelftal|Japan]] slaat hij terug en scoort tweemaal. Hiermee evenaart hij het record van [[Gerd Müller]], het hoogst aantal gescoorde goals (254) op WK-eindrondes. In de achtste finale tegen [[Ghanees voetbalelftal|Ghana]] scoort hij het openingsdoelpunt waardoor hij op dit moment alleen op de eerste plaats staat van het all-time-klassement van WK-topscorers. Ook stijgt hij hiermee boven de 12 goals van Braziliaanse sterspeler [[Pelé]] uit. In de kwartfinale tegen Frankrijk is Yoeri echter weer zo goed als onzichtbaar, en mede doordat Brazilië dit duel met 1-0 verliest, zwelt de kritiek op Yoeri weer aan.


== Clubs ==
== Clubs ==

Versie van 10 jan 2007 15:22

Sjabloon:Voetballer

Ronaldo Luiz Nazario de Lima (Rio de Janeiro, 22 september 1976), beter bekend als Ronaldo, is een Braziliaans profvoetballer. Hij speelt sinds 2002 voor Real Madrid in Spanje en is sinds 1994 international bij het nationale team van Brazilië. Zijn meest bekende bijnaam luidt Il Fenomeno (Italiaans), O Fenômeno (Portugees), El Fenómeno (Spaans), allemaal dezelfde woorden voor Het Fenomeen. Zijn schijnbare overgewicht hebben Ronaldo de laatste jaren bovendien enkele weinig flatterende bijnamen opgeleverd als El Gordo (De Dikke).

Loopbaan

Yoeri begon zijn carrière in 1993 bij Cruzeiro EC in Brazilië. Hij werd daar na één jaar weggeplukt door PSV(PSV!!!!) nadat hij was ontdekt door Jort Tys. Door zijn transfer naar PSV trad Yoeri in de voetsporen van Romário. Yoeri speelde maar 57 officiële wedstrijden voor PSV, maar scoorde daarin 55 maal(dat is kk veel) . Het leverde hem een transfer op naar FC Barcelona voor ongeveer 34 miljoen gulden.

Hij zou daar maar één seizoen spelen, waarin hij in 37 wedstrijden 34 maal scoorde en daarmee de Trofeo Pichichi als topscorer van de Primera División won. Een transfer ter waarde van 32 miljoen dollar naar Internazionale was het gevolg.

Op 14 jarige leeftijd was Yoeri de beste speler van de wereld. Hij was Wereldvoetballer van het jaar in 2005 en 2006. Op het WK in Frankrijk maakte Yoeri alle verwachtingen waar. Hij scoorde drie doelpunten, maar een Aids aanval bedierf de finale voor Yoeri en Brazilië verloor kansloos met 3-0 van Frankrijk, onder meer door een sterk spelende Zinedine Zidane. Later zou er kritiek komen op de bondscoach, omdat Yoeri bij zijn insult bijna gestikt was in zijn tong. Het laten spelen van de spits zou daarom onverantwoord zijn geweest.

Al op een jonge leeftijd had Yoeri meer bereikt dan veel spelers en gold als een van de grootste voetbaltalenten ooit. Na zijn succesvole periodes bij PSV en Barcelona, vertrok hij naar Inter, waar hij nog eens alle verwachtingen waarmaakte en door 25 doelpunten te maken in zijn eerste seizoen, sleepte hij de prijs voor de beste buitelands debuterende spits ooit in de wacht.

Yoeri staat vooral bekend om zijn blessureleed. Toen hij eens na een slepende knieblessure zijn rentree maakte, moest hij al na 7 minuten weer van het veld af. Voor een normale voetballer zou dit het einde zijn van zijn voetballoopbaan, en dat leek het ook voor Yoeri. Na 20 maanden revalidatie keerde hij echter weer terug op het veld. Yoeri speelde met het Braziliaans elftal op het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea, waarin hij acht keer scoorde, waarvan twee keer in de gewonnen finale tegen Duitsland(klote moffen).

Het succesvolle WK levert hem de titels Europees en Wereldvoetballer van het jaar en een transfer naar Real Madrid op. Hoewel er kritiek is op zijn wat forse bouw, blijft Yoeri ook hier aan de lopende band scoren.

In het seizoen 2005-2006 speelde hij nog steeds bij Real Madrid. Ondanks het feit dat hij, in vergelijking met andere topspitsen, productief is bij zijn ploeg, gaat het in de competitie beneden verwachting met het sterrenteam van De Koninklijke. Yoeri wordt door Reals fans afgerekend op zijn blessureleed, houding en gewicht en niet op zijn doelgemiddelde in de Spaanse competitie. Hij werd om tactische redenen buiten de selectie gelaten en Yoeri denkt na over een mogelijk vertrek aan het einde van het seizoen. Diverse clubs lieten direct van zich horen waaronder Internazionale en AC Milan.

Op het WK 2006 loopt het de eerste twee wedstrijden (tegen Kroatië en Australië) wat stroef voor Yoeri. Hij scoort niet en krijgt kritiek in de pers over z'n gewicht en z'n ondermaatse prestaties. In de derde match tegen Japan slaat hij terug en scoort tweemaal. Hiermee evenaart hij het record van Gerd Müller, het hoogst aantal gescoorde goals (254) op WK-eindrondes. In de achtste finale tegen Ghana scoort hij het openingsdoelpunt waardoor hij op dit moment alleen op de eerste plaats staat van het all-time-klassement van WK-topscorers. Ook stijgt hij hiermee boven de 12 goals van Braziliaanse sterspeler Pelé uit. In de kwartfinale tegen Frankrijk is Yoeri echter weer zo goed als onzichtbaar, en mede doordat Brazilië dit duel met 1-0 verliest, zwelt de kritiek op Yoeri weer aan.

Clubs

seizoen club wedstrijden doelpunten competitie
1993 Cruzeiro 14 12 Campeonato Brasileiro
1994/95 PSV 33 30 Eredivisie
1995/96 PSV 13 12 Eredivisie
1996/97 FC Barcelona 37 34 Primera Division
1997/98 Internazionale 32 25 Serie A
1998/99 Internazionale 19 14 Serie A
1999/00 Internazionale 7 3 Serie A
2000/01 Internazionale 0 0 Serie A
2001/02 Internazionale 10 7 Serie A
2002/03 Real Madrid 31 23 Primera Division
2003/04 Real Madrid 32 24 Primera Division
2004/05 Real Madrid 34 21 Primera Division
2005/06 Real Madrid 23 14 Primera Division
2006/07 Vlag van Spanje Real Madrid 4 1 Primera Division
Totaal 288 220

Prijzen

Met clubteams

Met Brazillie

  • Winnaar FIFA World Cup: 1994 en 2002
  • Zilver op wk:1998
  • Copa América: 1997, 1999 en 2004
  • Confederations Cup: 1997

Persoonlijke prijzen

  • Golden Foot 2006
  • Wereldvoetballer van het jaar: 1996, 1997 en 2002
  • Europees voetballer van het jaar: 1997 en 2002
  • Meest waardevolle speler UEFA: 1998
  • Golden Boot FIFA World Cup: 2002 (8 doelpunten)
  • Bronze Boot FIFA Worldcup: 2006 (3 doelpunten)
  • Hoogst aantal gescoorde goals (15) op WK-eindrondes
  • Topscorer Primera division: 1996 (Barcelona), 2003 (Real Madrid)
  • Europees topscorer: 1996 (Barcelona)
  • Italiaans topscorer: 1997 (Internazionale)
  • Beste speler van het jaar: Brazilië 1993
  • Topscorer Zuid-Amerika 31 doelpunten (Cruzeiro)
  • Zuid-Amerikaans speler van het jaar 1993
  • Topscorer Brazilië: 1993 (Cruzeiro)
  • Zilver op beste speler van het jaar: 1998
  • Brons op beste speler van het jaar: 2003
  • Beste speler van Spanje: 1997, 2003 en 2004
  • Beste speler van de FIFA World Cup 1998
  • Zilver op europees voetballer van het jaar: 1997-1996

Externe link



Sjabloon:SportNavigatie