Synoniem (dierkunde): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dolfy (overleg | bijdragen)
k Titel van Synoniem (taxonomie) gewijzigd over de redirect Synoniem (zoölogie): Terugdraaien
Hendrik F K (overleg | bijdragen)
k Titel van Synoniem (zoölogie) gewijzigd over de redirect Synoniem (taxonomie): deze wijziging slaat werkelijk helemaal nergens op
(geen verschil)

Versie van 15 feb 2007 18:46

In zoölogische nomenclatuur is een synoniem een naam die hetzelfde taxon aanduidt als een andere naam. Men onderscheidt een junior synoniem en een senior synoniem. Het senior synoniem is de oudste naam. Omdat in de nomenclatuur de oudste naam in principe geldig is, is het senior synoniem meestal de geldige naam. Daar bestaan echter enkele uitzonderingen op.

Een ander onderscheid is dat tussen objectieve en subjectieve synoniemen. Bij objectieve synoniemen is het type-exemplaar hetzelfde. Dat is bijvoorbeeld zo bij Mus megacephalus Fischer, 1814, Mus capito Olfers, 1818 en Mus cephalotes Desmarest, 1819 (tegenwoordig allemaal Oryzomys megacephalus). Die waren alledrie gebaseerd op Azara's beschrijving uit 1801 van een rat uit Paraguay, zodat ze hetzelfde type-exemplaar hebben en dus synoniemen zijn. Bij een subjectief synoniem is de synonymie gebaseerd op vermeende gelijke identiteit. Zo worden ook Oryzomys goeldi Thomas, 1897 uit Brazilië, Oryzomys modestus J.A. Allen, 1899 uit Venezuela en Oryzomys velutinus J.A. Allen & Chapman, 1899 uit Trinidad als synoniemen van O. megacephalus gezien, omdat ze waarschijnlijk bij dezelfde soort horen.

Vaak is het onderscheid tussen een synoniem en een valide ondersoort moeilijk te maken. Zo is het goed mogelijk dat van de bijna 200 ondersoorten van de Valleigoffer er vele uiteindelijk synoniemen van andere ondersoorten zullen blijken te zijn.

Als een soort van het ene geslacht naar het andere wordt verplaatst, ontstaat ook een synoniem: toen de chimpansee (Pan troglodytes) van het geslacht Homo naar Pan werd verplaatst, behield hij het synoniem Homo troglodytes. Deze synoniemen worden in lijsten echter vaak niet opgenomen, omdat ze zoölogisch niet veel betekenis hebben.

Zie ook

synoniem (plantkunde)