Belgica (schip, 1884): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
JePe (overleg | bijdragen)
Wikiken (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:


== De eerste Belgica ==
== De eerste Belgica ==
<div style="float:right;margin:1em 1em 1em 1em;">[[Afbeelding:Belgica.jpg| Belgica in de Antwerpse haven]]<br><font size=-1>''De Belgica verlaat getooid met vlaggen de Antwerpse haven''</font></div>
[[Afbeelding:Belgica.jpg|thumb|200px|De Belgica verlaat getooid met vlaggen de Antwerpse haven]]
De eerste Belgica werd gebouwd in [[1894]] in [[Svelvig]] ([[Noorwegen]]). Het [[stoomschip]] heette toen nog ''Patria''. Het was 36 m lang, 7,6 meter breed en 4,1 meter diep, woog 336 ton, en had een houten romp.
De eerste Belgica werd gebouwd in [[1894]] in [[Svelvig]] ([[Noorwegen]]). Het [[stoomschip]] heette toen nog ''Patria''. Het was 36 m lang, 7,6 meter breed en 4,1 meter diep, woog 336 ton, en had een houten romp.



Versie van 8 dec 2004 20:44

Belgica is de naam van twee Belgische onderzoeksschepen. Ze zijn genoemd naar de Romeinse naam voor het noorden van Gallië.

De eerste Belgica

De Belgica verlaat getooid met vlaggen de Antwerpse haven

De eerste Belgica werd gebouwd in 1894 in Svelvig (Noorwegen). Het stoomschip heette toen nog Patria. Het was 36 m lang, 7,6 meter breed en 4,1 meter diep, woog 336 ton, en had een houten romp.

Het schip was oorspronkelijk gebouwd als walvisjager, maar werd door Adrien de Gerlache voor de Belgische Antarctische Expeditie gekocht. De Gerlache noemde het schip "Belgica", en vertrok er op 16 augustus 1897 vanuit Antwerpen mee naar Antarctica.

Het schip en zijn bemanning brachten als eersten die de winter op Antarctica door, toen het schip op 28 februari 1898 vastraakte in het ijs. Pas 13 maanden later kon het schip via een door de bemanning zelf gegraven kanaal losbreken. Op 5 november 1899 keerde het in Antwerpen terug.

Het schip werd later gekocht door de Graaf van Orléans die samen met Adrien de Gerlache aan verschillende andere expedities deelnam. De Belgica bleef in dienst tot 1913.

De huidige Belgica

De huidige Belgica is een onderzoeksschip van de Belgische regering, en wordt bemand door de Belgische Koninklijke Marine. Het schip is geregistreerd als A962. De thuishaven is Zeebrugge.

Het schip werd gedoopt in 1984 door Koningin Fabiola, en is 50,9 meter lang, 10 meter breed en 5,7 meter hoog. Het schip weegt netto 232 ton, en volledig bemand en geladen 765 ton.

Het hoofddoel van het schip is om de Noordzee fauna en flora in het oog te houden door allerlei gegevens (biologisch, chemisch, fysiek, geologisch en hydrodynamisch) te verzamelen. Het schip opereert als een volledig uitgerust laboratorium en werkt samen met de Belgische universiteiten.

Het schip heeft ook een belangrijke taak om bij olievlekken de omgeving te onderzoeken.


Externe links:

Adrien

A962