Boris Tadić: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
DorganBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: hu:Boris Tadić
Loveless (overleg | bijdragen)
Regel 45: Regel 45:
[[sv:Boris Tadić]]
[[sv:Boris Tadić]]
[[tr:Boris Tadiç]]
[[tr:Boris Tadiç]]
[[zh:鲍里斯·塔迪奇]]

Versie van 2 sep 2007 15:42

Boris Tadić.

Boris Tadić (Sarajevo 15 januari 1958) werd op 27 juni 2004 gekozen tot president van Servië.

Hij studeerde psychologie in Belgrado. Tijdens zijn studententijd werd hij politiek actief. Wegens zijn dissidente activiteiten stond hij in de negatieve aandacht van de communistische autoriteiten. In 1990 werd Tadić lid van de Democratische Partij. In 2000, na de val van Slobodan Milošević, werd hij minister van defensie in de federale regering van Servië en Montenegro. Hij toonde zich toen een hervormer, en zuiverde het leger van aanhangers van Milošević. Toen in 2003 de leider van de Democratische Partij, Zoran Đinđić, werd vermoord, werd Tadić partijleider.

Tadić vindt zijn aanhang onder jongeren en hoog opgeleiden. Hij is een groot voorstander van het uitleveren van oorlogsmisdadigers aan het Joegoslavië-tribunaal. Hij wil het land dichter bij een lidmaatschap van de Europese Unie brengen. Bij de parlementsverkiezingen van begin 2007 won zijn partij zetels, maar bleef afhankelijk van de DSS van premier Kostunica.

Tadić heeft op 24 juni 2007 officieel op de Kroatische televisie zijn excuses aangeboden voor het leed dat de Kroaten in de jaren negentig door de Serviërs is aangedaan.