Linuxkernel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jeroen (overleg | bijdragen) op 29 apr 2005 om 22:21. ({{Gesproken Wikipedia|Linux-kernel.ogg}})
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Linux is de kernel van het besturingssysteem GNU/Linux (dat zelf ook veelal bekend staat als Linux).

In de kernel staat de code voor de basisfaciliteiten van Linux, bijvoorbeeld systeemaanroepen zoals write() en read(). Deze veelgebruikte basisfuncties zijn nodig om programma's te kunnen schrijven zonder je te hoeven bekommeren om details over hoe bijvoorbeeld een read()-actie (die invoer van een toetsenbord of ander invoerapparaat leest) werkt.

De kernel is gecompileerd en is dus een binair bestand. Omdat Linux vrije software is (want gepubliceerd onder de voorwaarden van de GPL), is de broncode ervan vrij beschikbaar. Zo kan iedereen met de benodigde expertise de kernel veranderen en eventueel de veranderde versie beschikbaar stellen aan anderen.

Dat dit laatste niet op noemenswaardige schaal gebeurt wordt gezien als een bevestiging van de kwaliteiten van Linus Torvalds, de hoofdontwikkelaar en leider van het project. In 1990 begon hij een terminalemulator te ontwikkelen, maar hij wilde meer functies en besefte even later dat hij in feite de kernel voor een besturingssysteem aan het schrijven was. Op 5 oktober 1991 maakte Torvalds de eerste release bekend met een memorabele Usenet-posting.

Versies en versienummering

Binnen de versies van de Linux-kernel werd er tot voor kort onderscheid gemaakt tussen twee niveaus van ontwikkeling:

  1. productiekernels of stabiele kernels (Engels: production kernels of stable kernels), die geschikt zijn voor gebruik binnen een productieomgeving;
  2. ontwikkelingskernels of onstabiele kernels (Engels: development kernels of unstable kernels), waarin nieuwe technieken worden uitgetest, en die niet altijd geschikt zijn voor dagelijks gebruik.

GNU/Linux-distributies zullen in het algemeen een productiekernel meeleveren. Deze stabiele versies worden ook na het uitkomen van nieuwere versies nog onderhouden: fouten (bugs) en beveiligingsproblemen worden heel snel opgelost en voor nieuwe hardware worden drivers ontwikkeld.

Sinds de 2.6-serie is dit systeem echter verlaten, en wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen productie- en ontwikkelingskernels.

Sinds versie 1.0.0 worden de versienummers gekenmerkt door drie getallen. Het eerste getal wordt gebruikt om zeer radicale veranderingen aan te geven. Als het tweede getal even is, betekent dat dat het gaat om een productiekernel; een oneven getal betekent dat het een ontwikkelingskernel is. Elke versie van de kernel wordt bovendien gevolgd door kleinere bijwerkingen die fouten oplossen. Dit patch-level is herkenbaar aan het derde getal.

Sinds de 2.6-serie is dit systeem echter verlaten, en wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen productie- en ontwikkelingskernels.

De volgende productiekernels zijn tot nu toe uitgegeven:
versie datum uitgave bijgewerkt tot datum bijwerking
1.013 maart 1994 1.0.916 april 1994
1.27 maart 1995 1.2.132 augustus 1995
2.09 juni 1996 2.0.408 februari 2004
2.226 januari 1999 2.2.2625 februari 2004
2.44 januari 2001 2.4.304 april 2005
2.618 december 2003 2.6.11.77 april 2005

Mascotte

Tux, een pinguïn, is de officiële Linux-mascotte

De Linux-mascotte is een pinguïn met de naam Tux, ontworpen door Larry Ewing in het beeldbewerkingsprogramma The Gimp. 'Tux' kwam als winnaar naar voren na een in 1996 uitgeschreven wedstrijd voor een logo voor Linux (2.0 en later). Linus Torvalds vond dat het logo een pinguïn moest zijn.

Zie ook

Externe koppelingen

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)