Vlier (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Robbot (overleg | bijdragen) op 22 mrt 2005 om 09:38. (Robot-geholpen doorverwijzing: Boom)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Taxobox begin Sjabloon:Taxobox image Sjabloon:Taxobox begin placement Sjabloon:Taxobox regnum entry Sjabloon:Taxobox divisio entry Sjabloon:Taxobox classis entry Sjabloon:Taxobox ordo entry Sjabloon:Taxobox familia entry Sjabloon:Taxobox end placement Sjabloon:Taxobox section genus simple Sjabloon:Taxobox end Vlier (Sambucus) is een geslacht (biologie) van snelgroeiende heesters of kleine bomen in de Kamperfoeliefamilie. In de lente dragen ze tuilen van witte of creme-kleurige bloemen, gevolgd door kleine rode, blauwachtige of zwarte vruchten. Ook komt er een vlier met paarsblad en roze bloemen voor.

Daarnaast zijn er de volgende rassen speciaal voor de productie van bessen met een hoog kleurstofgehalte: 'Skondol', 'Samyl', 'Sampo', 'Mammut' en 'Haschberg'.

De bessen zijn een belangrijke bron van voedsel voor veel vogels.

Voorkomen

Wereldwijd kent het geslacht 25 soorten, waarvan er drie in Nederland voorkomen.

De belangrijkste soort in Europa is de Gewone vlier (Sambucus nigra) met zwarte bessen.

De Bergvlier (Sambucus racemosa) groeit in de koudere gedeelten van het noordelijk halfrond en heeft helderrode bessen.

De Kruidvlier (Sambucus ebulus) is een zeldzame soort die meestal langs rivieren gevonden wordt.

Gebruik

Thee van de bladeren werkt bloedreinigend. Thee van de bloemen versterkt de afweer. Gekookte bessen versterken de stofwisseling en worden ingezet tegen ischias en reuma.

Zowel bloemen als bessen worden gebruikt voor het maken van wijn; de bessen worden ook verwerkt tot jenever. Ook worden de bessen gebruikt voor het verven.

De bessen kunnen beter niet rauw gegeten worden aangezien ze licht giftig zijn. Ze bevatten de naar dit geslacht genoemde stof sambugrine, die door koken onschadelijk wordt gemaakt.