Mamelis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Forrestjunky (overleg | bijdragen) op 6 feb 2008 om 06:29. (plaats sjabloon omgewisseld : audio graag boven laten staan ivm vindbaarheid voor mensen met een visuele beperking)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Mamelis (Limburgs: Mameles) is een Nederlands gehucht in de gemeente Vaals, in Limburg. Hoewel Mamelis in het hedendaagse postcodeboek onder het dorp Lemiers is opgenomen, vormde het gehucht van oudsher een van de Vijlener “rotten”; de buurtschappen van de heerlijkheid Vijlen. Het plaatsje bestaat uit een aantal huizen, boerderijen en - gelegen op een heuvel - de abdij St. Benedictusberg.

Geschiedenis

De locatie van Mamelis

Hoewel de vroegste bekende vermeldingen van Mamelis stammen uit de 13e eeuw, sluiten heemkundigen niet uit dat Mamelis wellicht nog ouder is dan Vijlen. Naar alle waarschijnlijkheid was in Mamelis al in de vroege Middeleeuwen een ontginningbedrijf gevestigd, ongeveer op de plaats waar nu de Mamelisserhoeve staat. De eerste officiële vermelding van de nederzetting is evenwel pas terug te vinden in een tekst uit 1243. Uit die bron blijkt overigens dat zich in “Mamelines” toen reeds een molen bevond. In 1392 wordt in bronnen voor het eerst gesproken over een hof “Maemlois”. De naam van de nederzetting is waarschijnlijk afgeleid van het woord “Mamilliacas”, oftewel “nederzetting toebehorend aan de persoon Mamilo”. Over de eeuwen heen veranderde de naam via het genoemde Mamelines, tot Mameles (1384), Mamelyss (1501) en Mamelis (1665). Mamelis ligt aan de voet van de beboste heuvel waarop de statige abdij Benedictusberg is gelegen. Hoewel de architectuur van dit klooster doet vermoeden dat het ouder is, werd het pas in 1923-1928 gebouwd.

Door vestiging van boerderijen langs de oude weg van Maastricht naar Aken ontstond de huidige buurtschap die door een nieuwe weg in 1825 in tweeën werd gedeeld.

In 1840 had Mamelis 15 huizen en 128 inwoners. Anno 2008 heeft het gehucht zo'n 80 inwoners. Er zijn twee hotels en een paardrijschool gevestigd. Vanwege de landschappelijke waarde van de omgeving is Mamelis geliefd bij toeristen en wandelaars. De Selzerbeek stroomt vlak langs het gehucht, en heeft naar alle waarschijnlijkheid een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan en de ontwikkeling ervan. Tot ver in de vorige eeuw was er bovendien een watermolen in gebruik.

[bron?]

Sjabloon:Gemeente Vaals