Alba Patera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 15 mrt 2008 om 00:41. (begin van Engelse wiki, met aanvulling)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Alba Patera
Alba Patera, mozaiek uit foto's van 1976, NASA/U.S. Geological Survey, PIA00409

Alba Patera (breedte 40,1° N, lengte 109,8° W) is een bijzondere vulkaan ten noorden van het Tharsisgebied op Mars, een enorme schildvulkaan die omstreeks 1600 kilometers in doorsnee maar slechts ~6 kilometers hoog.

Het is de grootste vulkaan in het zonnestelsel wat betreft oppervlak en inhoud - zie ook Olympus Mons.

Het heeft minder dikke lavastromen dan de andere schildvulkanen op Mars, met zowel enorme platen en honderden lange smalle kanalen op zijn flanken. De meeste smalle kanalen zijn meer dan 100 kilometer lang, met sommige langer dan 300 kilometer. Dit wijst op uitbarstingen van lava gedurende lange perioden. Alba Patera ligt in een gebied van geologische breuken die vanuit Tharsis naar het noorden lopen.

Een patera (Latijn voor drink- of offerschaal, meervoud paterae) is een term uit de astrogeologie voor een ondiepe krater met onregelmatige, soms geschulpte rand.

Alba Patera onderscheidt zich van de andere paterae op Mars doordat hij geen asafzetting met voren heeft en ligt in laagland in plaats van hoogland.

Zie ook

Externe links