Naar inhoud springen

Jacob Slavenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Besednjak (overleg | bijdragen) op 19 mei 2005 om 18:31.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Jacob Slavenburg is een Nederlands historicus, die bekendheid heeft verworven door zijn boeken over vroeg-christelijke stromingen, geschreven vanuit een hedendaagse esoterische levensbeschouwing.

Slavenburg studeerde geschiedenis en specialiseert zich op de gnostiek. Hij is in Nederland vanwege een groot aantal boeken over het christendom, esoterische stromingen, mystiek, spiritualiteit en de gnosis. Slavenburg ziet een continuiteit tussen de hermetische gnosis door de geschiedenis tot aan vandaag. De psychoanalyse is volgens hem eveneens verbonden met "de eeuwenoude mystieke tradie".

Omdat volgens Slavenburg de gnostiek de oorspronkelijke boodschap van Jezus bewaard en de orthodoxie de oorspronkelijk boodschap vervalst heeft, is het weinig verrassend dat hij het Evangelie van Thomas als het oudste evangelie beschouwt, hetgeen wetenschappelijk zeer omstreden is. De met de gnostiek sympathiserende hoogleraar Quispel schaart de aanhangers van deze optie onder de esoterische amateurs. Een discussie met wetenschappers, die de authenticiteit van de vier canonieke evangelien bewezen achten, gaat Slavenburg in zijn publicaties niet aan. Ook fantasie-elementen komen in Slavenburgs werk voor, zoals de eveneens in de De Da Vinci Code geponeerde bewering, dat Jezus getrouwd zou zijn geweest met Maria Magdalena en dat de bruiloft van Kana zijn eigen bruiloft was.

Slavenburg treedt onder andere op als spreker op esoterische evenementen. Zo geeft hij cursussen "westerse esoterie en spiritualiteit" en workshops voor het Jungiaans Instituut. Zijn werk wordt vooral uitgegeven door esoterische uitgevers, zoals Ankh-Hermes en de Rozenkruizers. Slavenburg meent: "Niet de verlossing van buitenaf of van bovenaf - door Jezus, gestorven aan het kruis - maar de verlossing die de mens in zijn eigen leven kan bewerkstelligen als hij bereid is de Christus in zichzelf op te laten staan. Als hij bereid is de weg te gaan die Jezus aanwijst in die leringen, staat daarbij een ding centraal: "Ken uzelf." De weg van zelfkennis is de enige weg om te komen tot Godskennis." Vanuit deze visie zijn ook zijn boeken geschreven.

werk (onvolledige opsomming)