Quod erat demonstrandum

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Plankje (overleg | bijdragen) op 15 apr 2008 om 01:36. (Gesproken artikel toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Quod erat demonstrandum (afgekort Q.E.D.) is een Latijnse term die in het Nederlands kan worden vertaald met hetgeen aangetoond moest worden.

De afkorting wordt nogal eens gebruikt aan het einde van een logische redenering (bijvoorbeeld in de wiskunde), om aan te duiden dat hetgeen men nu met een bewijs vaststelt, datgene is wat men oorspronkelijk als 'te bewijzen' voor ogen had. Als grapje wordt de afkorting ook wel eens uitgelegd als Quite Easily Done (behoorlijk eenvoudig gedaan). In de Nederlandse spreektaal wordt Q.E.D. soms vertaald als W.T.B.W. (Wat Te Bewijzen Was).

Tegenwoordig wordt aan het einde van een bewijs in plaats van Q.E.D. ook vaak het symbool ■ of het symbool □ gebruikt; deze symbolen zijn voorgesteld door de wiskundige Paul Halmos.

noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)