Rabobank

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 6 mei 2008 om 23:33. (+ogg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zie Rabobank (wielerploeg) voor de gelijknamige wielerploeg

Sjabloon:Bedrijfsinformatie - top Sjabloon:Bedrijfsinformatie - afbeelding Sjabloon:Bedrijfsinformatie - onder De Rabobank (Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A) (coöperatie) is een Nederlandse bank. Rabobank Nederland is een onderdeel van de Rabobank Groep, en naar eigen zeggen de grootste financiële dienstverlener in Nederland, met een groot aantal vestigingen in het buitenland.

Vestiging Rabobank

De groep is ontstaan in 1972 door een fusie tussen de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank en Coöperatieve Centrale Boerenleenbank in de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank. De nieuwe bank gebruikte de naam Rabobank als handelsnaam, omdat ze Raiffeisen-Boerenleenbank te lang en te moeilijk om te onthouden vonden. De naam komt van Raiffeisenbank-Boerenleenbank. Sinds 1980 wordt de bank alleen nog maar aangeduid als Rabobank. De Rabobank probeert zich te profileren als een bank die zich anders gedraagt dan andere banken. In reclamespotjes wordt daarom veel aandacht geschonken aan het feit dat het een coöperatieve bank is. Dit houdt in dat de Rabobank uit 190 zelfstandige aangesloten banken bestaat, die allen een coöperatie zijn en over een eigen bestuur en raad van commissarissen beschikken. De lokale coöperaties zijn lid van de centrale coöperatie Rabobank Nederland.

Interpolis, dochter van de Rabobank Groep is onlangs gefuseerd met Eureko (eigenaar van onder andere Achmea) De Rabobank heeft hierbij in 2005 een belang ca 37% in Eureko verworven.

De Rabobank is tevens sponsor van de gelijknamige wielerploeg, de Nederlandse hoofdklasse hockey, de paardensport/KNHS en het Van Gogh Museum.

Duurzaamheid

De Rabobank zal vanaf 2007 de CO2-emissies van zakelijke klanten in kaart gaan brengen, een mogelijk vervolg is de gefinancierde CO2-uitstoot in de toekomst te verminderen. De bank zal in 2007 de CO2-uitstoot van haar kantoren en (zakelijk) verkeer van werknemers met 30 procent verminderen. Om duurzaam gedrag van particulieren te bevorderen werd in 2007 een zogenaamde Klimaathypotheek geïntroduceerd, hiermee worden duurzame investeringen in de woning gecompenseerd via een korting op de hypotheekrente. In ontwikkelingslanden worden plattelandsbanken en spaar- en kredietcoöperaties gefinancierd.

Zie ook

Externe links