Verzamelstoornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 8 mei 2008 om 19:15. (+ogg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Verzamelzucht of verzamelwoede is een zeldzame psychiatrische aandoening die binnen DSM-IV behoort tot het obsessieve-compulsieve spectrum. Verzamelzucht is doorgaans egosyntoon, dat wil zeggen dat de persoon zich afzondert van de buitenwereld. Behandelingen tegen verzamelwoede met serotonineheropnameremmers, een methode die bij de meeste obsessieve-compulsieve aandoeningen effect sorteert, blijkt in de meeste gevallen geen effect te hebben[1]. Wel is een kortdurende succesvolle behandelingen met antipsychotica gedocumenteerd.

Iemand die last heeft van verzamelwoede is vrijwel de hele dag bezig met het verzamelen, waarbij het verzamelen door de patiënt zelf niet als problematisch wordt ervaren en zelfs als nuttige en aangename bezigheid gezien wordt.

Karakteristieken van patiënten

Winsberg et al. beschrijven 20 patiënten met verzamelzucht. Hierbij bleek dat 35% (7 van de 20) reeds voor het 12e levensjaar begon met verzamelen. 85% (17 van de 20 gevallen) had een familielid dat ook verzamelde, doorgaans (16 van de 17) in de eerste graad. 80% (16 van de 20) verzamelen kranten en tijdschriften en 80% (16 van de 20) ervoer het verzamelen als ego-syntoon. Ook Fouwels en Appelhof[2] beschrijven een geval waarbij kranten en tijdschriften verzameld werden.

Bronnen

  1. Winsberg, M.E., Cassic, K.S., & Koran, L.M. (1999). Hoarding in obsessive- compulsive disorder. A report of 20 cases. Journal of Clinical Psychiatry, 60, 591-597
  2. Fouwels, A.J. en Appelhof, B.C. (2001). Verzamelzucht, een gevalsbeschrijving. Tijdschrift voor psychiatrie, 43(5), 355-359, online hier beschikbaar