Hooikist

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 24 jun 2008 om 23:31. (+ogg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een hooikist wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft. In zijn oorspronkelijke vorm is het een houten kist gevuld met hooi, waarin ruimte is uitgespaard voor één of meerdere pannen.

Voedsel (aardappels of groente) wordt in een pan met water op het vuur gezet en aan de kook gebracht. Vervolgens wordt de pan met inhoud in de hooikist gezet. Door de isolerende werking van het hooi, blijft de temperatuur in de pan hoog, en wordt het voedsel gaar. Doordat er toch enig warmteverlies optreedt, is de kooktijd iets hoger dan bij permanente verhitting van de pan. Gerechten met een lange kookduur op lage temperatuur (zoals bv stoofpotten, rijst, pasta, ...) zijn bij uitstek geschikt om klaar te maken met behulp van een hooikist.

Kampeerders gebruiken het principe van de hooikist door een pan met aan de kook gebracht voedsel in een slaapzak te wikkelen. Het maakt het tevens mogelijk om met één brander een maaltijd in verschillende pannen te bereiden. In vulkanisch actieve gebieden kan een hooikist vervangen worden door een pot in te graven in vulkanische grond, deze houdt de pot namelijk warm, en indien het over een hoge temperatuur zone gaat, kan een gerecht zelfs volledig worden klaargemaakt op deze manier zonder het eerst aan de kook te brengen boven een warmtebron.