Gangulfus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 22 okt 2008 om 13:48. (aanvulling)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Gangulphus ( † Varennes-sur-Amance, Langres - Bourgondië, 11 mei 760), ook Gangolf geheten, was een heilige en martelaar van de Katholieke kerk.

Legende

Hij was een grootgrondbezitter in Bourgondië tijdens Pepijn de Korte, zoals een vermelding in een akte uit 762 bewijst. Hij was ridder en hoveling. Volgens de legende was hij een vertrouweling van Pepijn de Korte, die op een van zijn jachttochten een miraculeuze bron ontdekt had. Toen hij vermoedde dat zijn vrouw hem bedroog met een priester en zijn vrouw dat ontkende, vroeg hij dat zij haar hand in de bron hield en haar hand en arm kwamen volledig verbrand uit de bron. Hij stuurde zijn vrouw weg en verbande de priester, maar die nam wraak en vermoordde Gangulphus.

Patroon

Hij is de patroon van de leerbewerkers, schoenmakers, kinderen en paarden en wordt aanroepen tegen kniepijnen, huid- en oogziekten en bij echtelijke moeilijkheden en overspel.

Verering

Gangulphus' relieken werden overgebracht naar Varennes-sur-Amace in het bisdom Langres, waar zijn verering begon. Deze verpreidde zich later naar verschillende plaatsen in Frankrijk, Duitsland, de Lage Landen en Zwitserland.

Gangulphus komt voor op talrijke lijsten van martelaars in de 10e en 11de eeuw eerst in Frankrijk en Duitsland en later ook in Engeland en Italië. Zijn heiligenleven werd waarschijnlijk te Varennes geschreven.

Hrosvit van Gandersheim schreef een heiligenleven rond 960.

Feestdag

Zijn feestdag is op 11 mei.