Mullegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Robbot (overleg | bijdragen) op 16 okt 2009 om 21:42. (Botgeholpen oplossing voor doorverwijzing: 't Loo - Verwijzing(en) gewijzigd naar 't Loo (Oldebroek))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Mullegen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Mullegen (Gelderland)
Mullegen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Oldebroek Oldebroek
Coördinaten 52° 26′ NB, 5° 56′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Mullegen, ook wel Het Mulligen/Mullegen genoemd, is een buurtschap binnen de Nederlandse gemeente Oldebroek en wordt met name gevormd door de volgende gehele of gedeeltelijke wegen: Bovenmolenweg, De Hoogte, Mulligenweg, Ottenweg en Vreeweg.

Het Mullegen is het begin van de noordelijke Veluwe en ligt in de driehoek van de dorpen 't Harde, 't Loo en Oldebroek.

Mulligen wordt het oudst bewoonde gebied van de streek genoemd. Het was in de Romeinse tijd waarschijnlijk al een legerplaats en vanaf die tijd is de omgeving al ontgonnen. In de Middeleeuwen was het voor Arent thoe Boecop – een vazal van Karel van Gelre - een ideale plek om een versterkt huis te bouwen. Hij bouwde het Hoff ter Mullingen. Waarschijnlijk op de plek waar een klooster had gelegen langs de Ottenweg. Op de fundamenten van de Hoff werd later een boerenbedrijf gesticht. De rijke geschiedenis lezen we af aan de vorm en de structuur van het gebied.

Ten noorden van Mullegen liggen de voetbalvelden van vv OWIOS.