Geefsweer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ach~nlwiki (overleg | bijdragen) op 23 jan 2010 om 15:16. (typefout)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Geefsweer
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Geefsweer (Groningen)
Geefsweer
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Delfzijl
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 56′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Geefsweer is een gehucht in de gemeente Delfzijl in de Nederlandse provincie Groningen. Het bestaat uit enkele huizen bij een wierde, direct ten zuiden van het Eemskanaal en ten westen van Weiwerd.

De naam komt al voor in de Middeleeuwen als Gewesweer, de wierde van Gewe.

Het gehucht is vooral bekend vanwege een vijfvoudige roofmoord die er in de Franse tijd heeft plaatsgevonden. De moord is onderwerp van meerdere volksverhalen in Groningen. De plek waar deze moord plaatsvond wordt nog steeds aangeduid met Moordhut, hoewel de opstal zelf is verdwenen. Aan het einde van de Franse tijd was er in Geefsweer een batterij gevestigd voor het Beleg van Delfzijl.

Geefsweer is ook de plaats waar een bekende B-17 bommenwerper (B-17 Flying Fortress) neergestort is. De "Local Girl" werd, na een bombardement op Emden, op 27 september 1943 neergeschoten door een Messerschmitt Bf 109 van de Duitse luchtmacht en crashte in de landerijen. Een van de propellers van de Local Girl is sinds 1997 te vinden in het US Air Force Museum, nadat deze vanaf 1980 in de tuin van Orlo Natvig (voormalig bemanningslid van de Local Girl) heeft gestaan als een eerbetoon aan voormalig Amerikaanse krijgsgevangenen [1].

Externe link

Sjabloon:Navigatie gemeente Delfzijl