Naar inhoud springen

Dolf Coppes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Haaftjlv (overleg | bijdragen) op 24 jan 2010 om 11:03. (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Adolf Robert (Dolf) Coppes''' (Enschede, 25 oktober 1925 - Amersfoort, 9 januari 2001) was een [[Nederland]...')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Adolf Robert (Dolf) Coppes (Enschede, 25 oktober 1925 - Amersfoort, 9 januari 2001) was een Nederlandse priester, hulpverlener, publicist, en politicus.

Hij was tussen 1972 en 1977 lid van de Tweede Kamer voor de Politieke Partij Radikalen (PPR), waarvan hij mede-oprichter en gedurende twee jaar voorzitter was.

In 1966 richtte hij de Stichting Korrelatie, een telefonische radiohulpdienst, op en was daarvan tot 1971 voorzitter.

Coppes zette zich jarenlang in voor Latijns Amerika en richtte in 1965 [[CLAT-Nederland op, een solidariteitsbeweging met de vakbonden aldaar. Hij was ook jarenlang voorzitter van de NCO, de Nationale Commissie voor Ontwikkelingssamenwerking.

De idealist en spirituele radicaal Dolf Coppes bedreef met hart en ziel politiek, maar was – en dat wist hij zelf ook – eigenlijk ongeschikt voor het harde politieke bedrijf. Begin jaren ’80 trok hij zich terug uit de politiek en wijdde hij zich aan het verbinden van zijn Rooms-katholieke theologische achtergrond en zijn rijke pastorale ervaring met de Psychosynthese van Assagioli. De laatste jaren van zijn leven leidde hij in Amersfoort met Sylvia Los de Stichting ‘Lichtpunt’, een stilte- en werkplaats voor persoonlijke groei naar éénwording,