Naar inhoud springen

Nick Clegg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Haaftjlv (overleg | bijdragen) op 25 jan 2010 om 02:39. (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Nicholas William Peter Clegg''' 7 januari 1967 , bekend als '''Nick Clegg''', is Brits parlementslid voor het district ...')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Nicholas William Peter Clegg 7 januari 1967 , bekend als Nick Clegg, is Brits parlementslid voor het district Sheffield Hallam en sinds 18 December 2007 is hij de leider van de Liberal Democrats.

Biografie

Nick Clegg werd geboren in 1967 in Chalfont St Giles, Buckinghamshire. Zijn half-Russische vader, Nicholas, was bankier, en is bestuurder van de grootste Brits-Japanse liefdadigheidsinstelling. Zijn Nederlandse moeder Hermance van den Wall Bake, die werkzaam was in het onderwijs aan gehandicapte kinderen, werd als kind met haar familie in een Japans concentratiekamp geïnterneerd in Batavia, Nederlands Indië. Hij werd tweetalig in het Nederlands en het Engels opgevoed en spreekt ook Frans en Spaans. In 2000 trouwde hij met de Spaanse Míriam González Durantez. Het paar heeft 3 kinderen.

Opleiding

Clegg volgt de Westminster School in Londen en studeert in Cambridge archeologie en antropologie. Daarna een jaar in Minnesota (VS), waar hij een scriptie schrijft over de politiek geëngageerde milieubeweging. Hierna assisteert hij een half jaar in Brussel bij de hulp aan voormalige Oostbloklanden vanuit de G24. Een tweede Master behaalt hij aan het Europees College in Brugge, waar hij zijn vrouw, Míriam González Durantez ontmoet. Van 1994 tot 1999 houdt hij zich bij de EU ambtelijk bezig opnieuw bezig met de handels- en vervoersbetrekkingen met het voormalige Oostblok, de Kaukasus en Centraal - Azië, ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd.


Politieke loopbaan

Bij de Europese verkiezingen in 1999 wordt hij verkozen tot aanvoerder van de Liberal-Democrats in het Europees Parlement. In 2002 verlaat hij Brussel en keert hij terug naar Londen, waar hij vanaf 2005 het district Sheffield Hallam in het Lagerhuis vertegenwoordigt. Hij is er eerst woordvoerder Binnenlandse Zaken en slim, meertalig en ambitieus als hij is, worden hem snel een grote kans op het leiderschap van de partij toegedicht. Niemand twijfelt aan zijn capaciteiten, maar velen vragen zich af wanneer hij het moment gekomen acht. Sommigen suggereren dat hij te veel een vriend van de Tories is, wat hij met klem weerspreekt. Als partijleider Sir Menzies Campbell in september 2007 aftreedt , aarzelt Clegg niet langer en neemt hij leiding in overeenstemming met de verwachtingen van de Britse media van hem over.

Publicaties en beleid

Nick Clegg heeft vele maatschappelijke en politieke publicaties op zijn naam staan. Hij schreef vier jaar een veertiendaagse column voor de Gardiaan Unlimited over het actief zijn als parlementariër. Aanvankelijk richt hij zijn pijlen vooral op premier Gordon Brown, maar in de herfst van 2009 begint hij ook Tory-leider David Cameron als doelwit te kiezen. Met het oog op de naderende Lagerhuisverkiezingen is hij van mening dat er forse bezuinigingen nodig zijn en dat politici kiezers als volwassenen dienen te behandelen.

Wat het recente schandaal rond de declaraties van Lagerhuisleden aangaat, kan Clegg slechts aangewreven worden in aantal gevallen het maximum van de kosten wegens voeding, tuinonderhoud bij zijn tweede huis en telefoonkosten te hebben gedeclareerd. Hij is de eerste partijleider in de moderne Britse politieke historie die het aandurfde de parlementsvoorzitter te verzoeken om aftreden wegens diens behandeling van het declaratieschandaal. Volgens Clegg verdedigde deze de status quo, waarmee hij de hervorming van het parlement in de weg stond.