Ameide (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Mexicano (overleg | bijdragen) op 3 mei 2010 om 18:15.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Ameide
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ameide (Zuid-Holland)
Ameide
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Zederik Zederik
Coördinaten 51° 57′ NB, 4° 58′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 3000
Overig
Postcode 4233 en 4235
Netnummer 0183
Detailkaart
Kaart van Ameide
Locatie in de gemeente Zederik
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ameide (Alblasserwaards: Termei) is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Zederik, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft circa 3000 inwoners. Ameide wordt in het noorden door de rivier de Lek en in het oosten door de Oude Zederik begrensd.

Etymologie

De eerste boeren vestigden zich langs het veenriviertje de A, die uitmondde in de Lek, waardoor A-monde ontstond. Later werd dit veranderd naar Amuide en door de tijd heen werd het Ameide.

Geschiedenis

De eerste keer dat Ameide in de geschiedenis is vastgelegd is in 1021 in een oorkonde waar in Huis ter Amonde wordt beschreven. Rond 1200 was het gebied rond Ameide geheel ontgonnen. Er werd druk gehandeld in het dorp, dat in 1277 stadsrechten kreeg van Floris V, omdat het op een strategische plaats lag. Deze stadsrechten werden echter weer ontnomen in 1527 toen de Van Brederodes, die het gebied bestuurden, strijd leverden met de Van Arkels. Dit omdat de Heer van Herlaer, die vaandrager was van de bisschop van Utrecht en leenheer van Ameide, vond dat Ameide steeds zelfstandiger probeerde te worden.

De rivier de Lek heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Ameide. Op 24 december 1741 was er een grote dijkdoorbraak nabij Ameide, die ervoor zorgde dat het hele land rondom Ameide onder water kwam te staan. Rond 1744 gebeurde dit weer, echter met minder grote schade dan in 1741.

De welvaart die de stad in de middeleeuwen en hierna heeft gehad is nog terug te vinden in de vele monumentale panden die de plaats rijk is. Er is onder andere een Nederlands Hervormde Kerk uit 1350 (afgebrand en weer gerestaureerd in 1953) en een stadhuis uit 1644.

Paardenmarkt

De paardenmarkt in Ameide wordt al sinds 1657 op de 2e donderdag in oktober gehouden. Het recht om de paardenmarkt te organiseren werd gegeven door Hendrik van Brederode op 1 maart 1657. Buiten de paardenkeuringen en paardenshows is er nog een braderie en een kermis.

Vervoer en verkeer

Met buslijn 90 kan men vanuit Ameide naar Utrecht en met lijn 703 kan men naar Leerdam reizen. Met een klein voetveer genaamd de Overkant kan men naar Lopik varen.

Onderwijs

  • SmdB De Kandelaar
  • OBS Hendrik van Brederode

Geboren in Ameide

Zie ook

Externe link

Sjabloon:Navigatie gemeente Zederik