Waarder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Michiel1972 (overleg | bijdragen) op 21 jun 2010 om 22:09. (pos kaart)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Waarder
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Waarder (Zuid-Holland)
Waarder
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Bodegraven-Reeuwijk Bodegraven-Reeuwijk
Coördinaten 52° 4′ NB, 4° 49′ OL
Algemeen
Inwoners
(2008)
1647
Detailkaart
Kaart van Waarder
Locatie in de gemeente Reeuwijk
Foto's
Waarder met NH-kerk en het middeleeuwse Kerkelaantje
Waarder met NH-kerk en het middeleeuwse Kerkelaantje
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Waarder is een dorp in de Nederlandse gemeente Reeuwijk en ligt in de provincie Zuid-Holland. Het dorp is omsloten door de steden Woerden en Oudewater (provincie Utrecht) en de dorpen Papekop, Driebruggen en Nieuwerbrug.

Waarder was tot 1964 een zelfstandige gemeente, die verdeeld werd tussen Driebruggen (grootste deel) en Woerden. Het gemeentewapen bestond uit drie woerden (mannelijke eenden). Van 1964 tot 1989 behoorde Waarder tot de gemeente Driebruggen. Vanaf 1989 behoort het tot de gemeente Reeuwijk.

Het dorp is overwegend protestants.

Geschiedenis

Waarder is ontstaan op een verhoging in het veenontginningsgebied langs het veenriviertje de Oude Wetering en beslaat o.a. de volgende polders: Oosteinderpolder, Westeinderpolder, Korte Waarder en Kerverland.

Op een nog bestaande verhoging is de huidige Nederlandse hervormde kerk uit 1774 gebouwd. De eerste maal dat er over het dorp Waarder werd gesproken was in 1108. In Waarder, een voormalig ambachtsheerlijkheid, heeft vroeger een commanderij van de Johannieterorde gestaan: de Hof van Waarder, waarvan niets meer over is.

In de jaren zeventig is men begonnen met een uitbreiding aan de Kosterdijk, om vervolgens achter de Molendijk een nieuwbouwwijk te maken. De laatste uitbreidingen vonden plaats aan Hof van Waarder, parallel lopend aan het middeleeuwse Kerkelaantje, en het Jenneke E. Bijlhof. In het dorp is van de oude bebouwing weinig over, slechts de N.H.-kerk, de oude openbare school (1882) en een paar boerderijen. Buiten het dorp zijn nog een groot aantal boerderijen in hun originele staat (b.v. aan het Westeinde). In 2008 vierde het dorp Waarder zijn 900-jarig bestaan.

Zie ook

Externe link

Website van de gemeente

Waarder met rood aangegeven.

Sjabloon:Navigatie gemeente Reeuwijk