Jaarsveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 3 sep 2010 om 16:03.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Jaarsveld
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Jaarsveld (Utrecht)
Jaarsveld
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Lopik Lopik
Coördinaten 51° 58′ NB, 4° 59′ OL
Algemeen
Inwoners
(2001)
248
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Jaarsveld is een plaats gelegen in de Nederlandse provincie Utrecht. Het maakt deel uit van de gemeente Lopik. Het ligt ongeveer 7 km ten zuidwesten van IJsselstein. Jaarsveld is gelegen aan de rivier de Lek.

Statistieken (2001)

Jaarsveld beschikte in 2001 over 248 inwoners. Het bebouwde gebied besloeg een oppervlakte van 0,07 km2, en omvatte zo een 83 huizen. Als de buitengebieden meegenomen worden komt het aantal inwoners op ongeveer 330 inwoners.

Geschiedenis

De voormalige gemeente Jaarsveld is sinds 1943 overgegaan in de gemeente Lopik. Een groot gedeelte van de nieuwbouw van Lopik is gebouwd op voormalig grondgebied van Jaarsveld.

De plaats was van 1937-1970 bekend vanwege de middengolfzender Jaarsveld.

Kasteel Jaarsveld

Net buiten het dorp ligt het kasteel Jaarsveld (of kasteel Veldenstein). Het kasteel wordt voor het eerst vermeld in 1327, maar werd in 1673 vernield door plunderende Franse troepen.[1] Daarna verviel het langzaam. In de nabijheid van het vervallen slot werd omstreeks 1760 het huidige Huis te Jaarsveld gebouwd door de vrijheer van Jaarsveld, Cornelis de Witt,[2] een nazaat van de raadspensionaris Johan de Witt. Het is een bescheiden buitenplaats bestaande uit een eenlaags herenhuis en een klein park waarin de grachten van het oude slot zijn opgenomen.[1]

Rijksmonumenten

Trivia

  • De bijnaam van de inwoners van Jaarsveld is Grienduilen.[3]

Externe link

Kastelen In Utrecht, 'Jaarsveld'