Electra (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ReinaartBot (overleg | bijdragen) op 9 okt 2010 om 11:36. (Fixing links naar doorverwijspagina's met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Electra
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Electra (Groningen)
Electra
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Zuidhorn Zuidhorn
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 21′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Electra is de naam van de plaats in de provincie Groningen (Nederland) waar het gemaal De Waterwolf staat. De eigenlijke naam is Lammerburen, maar vanaf 1920 wordt de naam Electra meer en meer gekoppeld aan deze plaats. De naam Electra is afkomstig van het waterschap dat dit gemaal beheerde. Dit waterschap is uiteindelijk opgegaan in het waterschap Noorderzijlvest.

De plaats heeft, naast het bekende gemaal, drie huizen (oorspronkelijke dienstwoningen), een zwembad, een camping, een jachthaven en een hertenkampje. Ook is er nog een schutsluis, die werd gebruikt als het boezemwater hoog stond. Dit gebeurde nogal eens bij langdurige westenwinden, waardoor het water in de voormalige Lauwerszee te hoog was om bij Zoutkamp voldoende te kunnen spuien. Door de afsluiting van de Lauwerszee is de boezem van het gemaal aanmerkelijk uitgebreid en kan er vrijwel altijd gemalen worden.

Sjabloon:Navigatie gemeente Zuidhorn