Arthouse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Persian Gulf 4ever (overleg | bijdragen) op 1 dec 2010 om 12:46. (fa:فیلم هنری)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Arthouse bioscoop Cinemarienburg Nijmegen

Arthouse is een Engelse term die wordt gebruikt om kleinere artistieke films mee aan te duiden. Arthouse-films zijn over het algemeen met minder geld gemaakt en trekken een minder groot publiek dan Hollywood- of andere mainstream kaskrakers, maar draaien toch in bioscopen omdat ze in cultureel of artistiek opzicht bijzonder genoeg worden geacht om vertoond te worden. Een speciale soort bioscopen, de Arthouse-bioscopen, richten zich voornamelijk op dit soort films. Dit soort bioscoop wordt vaak een "filmhuis" genoemd. Diverse bioscopen heten ook zo, bijvoorbeeld Filmhuis Leeuwarden en Filmhuis Den Haag aan het Spui.

Ook in België bestaan enkele filmhuizen: het oudste is Filmhuis Mechelen, meer recent kwamen daar ook Filmhuis Klappei (in Antwerpen) en Cinéma Nova (in Brussel) bij. In Frankrijk en het Franstalige deel van België worden filmhuizen of arthouses omschreven met de term Cinémas d'Art et d'Essai. De bioscoop Arenberg Galeries in de Brusselse Koninginnegalerij is daar een goed voorbeeld van.

Een term die recent opgang vindt als Nederlandse vertaling van Arthouse is auteursfilm. Deze term vindt zijn oorsprong in het feit dat Arthouse-films over het algemeen een sterke toets meedragen van de maker (of auteur). De producer van een auteursfilm heeft doorgaans een zuiver ondersteunende functie, waar deze bij mainstream film eerder een controlerende functie heeft. Een van de bekendste auteurs in het auteursfilmgenre was Ingmar Bergman.