Hotelclassificatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VR-Land (overleg | bijdragen) op 5 feb 2011 om 17:38. (→‎In Nederland)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vijfsterrenhotel

Hotelclassificatie is een wijze om hotels in verschillende klassen in te delen. Deze indeling gaat door middel van één tot vijf sterren.

In Nederland

Op 1 juli 2003 is in Nederland een nieuw hotelclassificatiesysteem ingevoerd: de Nederlandse Hotel Classificatie (NHC). Deze volgde Benelux-Hotelclassificatie op die in oorspronkelijke vorm teruggaat tot 1985. In Nederland moet de ondernemer zelf bij de NHC in punten aangeven hoeveel sterren zij willen. Daarna komen de inspecteurs van het bedrijfschap de opgave controleren.

Er zijn verschillende puntensystemen naast het Nederlandse systeem en de toekenning van het aantal sterren is derhalve afhankelijk van het gebruikte systeem. Volgens de Nederlandse classificatie telt Nederland rond de dertig vijfsterrenhotels maar volgens de Five Star Alliance, die de dure hotels in de wereld inventariseert, telt Nederland maar 10 vijfsterrenhotels, waaronder; Hotel Okura Amsterdam, Amstel Hotel, Château St. Gerlach, The Dylan, Hotel de l'Europe en The Manhattan Hotel Rotterdam.

Externe link