Nerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 20 feb 2011 om 17:49. (→‎Varianten)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Stereotype nerd
Bedoelde u misschien de band N.E.R.D?

Nerd is een pejoratieve term die wordt gebruikt voor mensen die weigeren deel te nemen aan de populaire cultuur van jongeren. Mode en trends worden bewust niet gevolgd vanwege een sterke afkeer van de banaliteit van de grote groep. Sommigen ontlenen hieraan een gevoel van trots en eigenwaarde.

De stereotype nerd wordt gekenmerkt door een bril en een eenvoudige kledingstijl. Hij is wars van sport of andere sociale activiteiten waarbij sociale status een belangrijke rol speelt. Hij verafschuwt trends en mode, is een streber met betrekking tot zijn studie en beoefent een hobby die doorgaans als stoffig wordt beschouwd, zoals postzegels verzamelen of insecten prepareren. Maar tevens is hij zeer bedreven in het werken met de computer en ontwikkelt zelf software hiervoor.

Het beeld van de stereotype nerd is vooral gevormd door de moderne media, zoals in de sitcom Family Matters waar acteur Jaleel White het karakter Steve Urkel op een karikaturale wijze gestalte geeft als brildragend jongetje met een door gele bretels hoog opgetrokken broek, een rode geruite blouse die helemaal is dichtgeknoopt en sprekende met een piepstemmetje.

Oorsprong

Volgens één verklaring [1] is het een acroniem ontstaan bij Northern Electric Research and Development (nu Nortel Networks). De uitrusting van de werknemers zou het opschrift N. E. R. D. gedragen hebben.

"Nerd" is een element in de Amerikaanse jeugdtaal en werd vooral bekend door de jeugdreeks Happy Days. Daardoor werd het ook een internationaal begrip.

Sociale status

Of iemand een 'nerd' is, hangt van de waardering van de omgeving af. Over het algemeen wordt het woord gezien als een scheldwoord waarmee vooral mensen worden aangeduid die vanwege hun afwijkende kledingstijl, interesses, liefde voor studeren of hoge intelligentie buiten de groep vallen. Ze verkeren hierdoor meestal in isolement, deels door uitstoting maar soms ook omdat ze zich boven de grote groep verheven voelen. Veel intelligente of intellectuele kinderen en jongeren die misschien niet echt buiten de groep vallen of er op een stereotype manier uitzien zijn volgens de definitie ook "nerds", maar worden niet altijd zo genoemd, niet omdat ze veel vrienden hebben, niet overdreven met onpopulaire zaken bezig zijn en zich niet als "nerd" profileren.

De laatste decennia zijn er echter ook mensen die de term "nerd" als een geuzennaam opvatten en in een groep van gelijkgezinden zich hiermee van de oppervlakkigheid van de grote groep onderscheiden.

Varianten

Het stereotype gekke professor heeft veel met de nerd gemeen, met het verschil dat de laatste term in het algemeen voor jonge mensen gebruikt wordt, terwijl met de eerstgenoemde term vaak een oudere hooggeleerde zonderling bedoeld wordt.

Een andere variant is: "geek". Dat is een vriendelijkere, Engelse benaming voor iemand die gek is op technologie, computers en/of populaire cultuur of cult-zaken

Bekende nerds

Bekende fictieve nerds

Externe links

Literatuur

  • David Anderegg: Nerds. Who They Are and Why We Need More of Them. Penguin 2007. ISBN 978-1-58542-590-7
  • David Brooks: Why Geek Is Newly Chic, in: The New York Times (in: SZ, 2. Juni 2008, S. 2)
Zoek Nerd op in het WikiWoordenboek.